180 hős maradt Fukusimában

Japán máris hősként tekint arra a maroknyi szakemberre, aki önként a fukusimai erőműben marad, és próbálja megakadályozni a további nukleáris katasztrófát. A kezdetben „Fukusimai 50”-nek elnevezett csoport tagjai ma már körülbelül 180-an vannak, és több váltásban dolgoznak. Az elhíresült számból annyi igaz: egyszerre nagyjából ötvenen vannak a földrengés és a szökőár által megrongált erőműben, és gyakran váltják egymást, hogy egyszerre minél kisebb radioaktív sugárzásnak legyenek kitéve. A munka azonban szakértők szerint még így is veszélyes, akár az életükbe is kerülhet.

Kilétükről az erőmű üzemeltetője semmit sem árul el, a japán lapok azonban megkeresték a családtagjaikat. Az egyik férfi – lánya elmondása szerint – negyven éve dolgozik a tokiói villamosműveknek. Szeptemberben készül nyugdíjba vonulni; most önként jelentkezett. A BBC idézi egy feleség szavait is, aki nem akarta, hogy férje részt vegyen a munkában. – Már 18 éve dolgozik a nukleáris szektorban, és biztos abban, hogy semmi baja sem lesz – nyilatkozta a nő.

Az „ötvenek” védőfelszerelésben, oxigénpalackkal a hátukon járják az erőművet. Amíg nem állították helyre az áramellátást, zseblámpával vágtak neki a sötét folyosóknak – írta az amerikai The New York Times. Az üzemeltetők szerint nem éri őket egészségre káros mértékű sugárzás, ám valószínű, hogy a válság egy-egy pillanatában az erőmű bizonyos pontjain olyan erős volt a radio ak tivi tás, hogy az ott tartózkodókat maradandó károsodás is érheti.

A földrengés óta az erőmű öt munkása vesztette életét, egy eltűnt, 22-en pedig megsérültek. Tizenegyen akkor, amikor a hármas reaktorban robbanás történt. Az erőműből múlt kedden evakuáltak közel nyolcszáz munkást, és maradtak az „ötvenek”. Vannak köztük atomtudósok, jól képzett mérnökök, tűzoltók, rendőrök és katonák is.

– Egy atomerőmű dolgozói között hasonló az összetartás, mint egy elit katonai alakulat vagy a tűzoltók között –mondta az amerikai napilapnak Michael Friedlander. A férfi szerint, aki 13 évig dolgozott atomerőművekben magas beosztásban, még ebéd közben is gyakran arra terelődik köztük a szó, mit tennének vészhelyzetben. A sajtókommentárok ehhez hozzáteszik: Japánban az összetartás még ennél is erősebb lehet, az ázsiai országban ugyanis fegyelemre és a csoportért vállalt önfeláldozásra nevelik a gyerekeket, a munka pedig az identitás fontos alkotórésze.

A sugárzást vizsgálják anyán és lányán Fukusimában
A sugárzást vizsgálják anyán és lányán Fukusimában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.