Kadhafi „zöld menete” Bengáziba

A nyugati légierő gépei hétfő kora reggelig bombázták a Kadhafihoz hű erőket az ország keleti részén fekvő Adzsdabija környékén. Két robotrepülőgép csapódott be a líbiai vezető körülkerített épületegyüttesének egyik központi házába Tripoliban, de a támadásban senki sem sérült meg. Kadhafi erői viszont 45 civilt megöltek, háromszázat megsebesítettek Miszratában a lázadók szerint.

A szövetséges erők vasárnapról hétfőre újabb légi csapást mértek a Moammer Kadhafihoz hű kormányerőkre az ország több pontján, miután megállították a felkelők főhadiszállása, Bengázi irányába történő előrenyomulásukat. Míg korábban a nyugatiak Kadhafi légvédelmét és páncélosait támadták, a légi csapás második hullámának célja az volt, hogy elvágják a kormánycsapatok utánpótlását. A párizsi Le Monde idézi a szövetségesek akcióját koordináló parancsnokság amerikai vezetőjét, Michael Mullen admirálist, aki szerint hétfőtől a legfontosabb feladat, hogy Kadhafi Tripoli és Bengázi között – mintegy ezer kilométeres távolságban – szétszóródott csapatainak logisztikai öszszeköttetését megsemmisítsék. Tripoliban eközben közölték, hogy az ellenségeskedés azonnali beszüntetésére felszólító Afrikai Uniónak engedelmeskedve a kormányerők vasárnap este egyoldalú tűzszünetet rendeltek el, ám ezt több oldalról is cáfolták. Tom Donilon, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egyszerű hazugságnak nevezte az ezzel kapcsolatos líbiai információkat, de a helyszínről is hasonló hírek érkeztek. „Hétfőn hajnali 3-kor megtámadtuk a kormányerőket Adzsdabija keleti kapujánál, de ők keményen visszavágtak. Ha nem kapunk több segítséget a Nyugattól, Kadhafi katonái élve megesznek minket” –nyilatkozta a Reuters tudósítójának telefonon egy lázadó. Mint mondta, a kormánycsapatoknak még mindig rengeteg harckocsija és nehéztüzérsége van. Robbanások és tűzpárbaj zaja hallatszott vasárnap éjjel Bengáziban is, de az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint innen hétfőn visszavonultak a kormányerők.

A lázadók szóvivője szerint Kadhafi ismét bombázni kezdte Miszrata felkelők által megszállt részét. A szóvivő szerint a város közepe szinte le lett gyalulva, ráadásul több száz kormánypárti mesterlövész rejtőzött el a romos épületek között, ahonnan folyamatosan tűz alatt tartják a lázadókat. „Igyekszünk kitartani, és visszaszorítani őket, de Kadhafi csapatai továbbra is sokkal nagyobb tűzerővel rendelkeznek” – számolt be a helyzetről a lázadó csapatok szóvivője.

Közben kitudódott, hogy az Egyesült Államok a Líbia elleni támadás vezetését néhány napon belül szeretné átadni európai partnereinek, de nincs kinek,mert a NATO nem tudmegegyezni a részvétel feltételeiben. A NATO-tagállamok nagyköveti szintű tanácskozása péntek óta tart Brüsszelben. A repülési tilalom katonai betartatása ellen leghevesebben Törökország tiltakozik, miközben a franciák nem akarják átadni a Líbia elleni katonai akció vezetését a NATO-nak. Igaz, Alain Juppé külügyminiszter kijelentette: a NATO napokon belül részt vállal az akcióban. Ellentét mutatkozik a célokban is: míg az európaiak Kadhafit is célpontnak tekintik, Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint hiba lenne, ha a vezetőt az intervenciós erők likvidálnák.

Eközben Kadhafi– aki túlélte a hétfő hajnali, föld alatti bunkere elleni robotrepülőgépekkel indított légitámadást – újabb hajmeresztő tervekkel állt elő. Miután Bengázi felé tartó páncélosait a franciák lebombázták, most több ezer katonáját akarja a felkelők főhadiszállása irányába masíroztatni. A líbiai állami hírügynökség, a Jana jelentése szerint Kadhafi a népi tanács tagjaival találkozott, s arra biztatta őket, hogy „zöld menetet” indítsanak Bengázi felé. A menet Kadhafi elképzelése szerint békésen, olajágakkal a kézben indulna az ezer kilométeres gyalogútra, de azért fegyveres polgárok kísérnék őket, hiszen az ellenoldal is fel van fegyverezve.

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára hétfőn úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja a civilek védelmét szolgáló nyugati beavatkozást. Ezzel finomított vasárnapi állásfoglalásán, amikor azt mondta, „ami Líbiában történik, az eltér a repülési tilalmi övezet biztosításának céljától”. Hétfőn Jusszef al-Kardavi, tekintélyes katari prédikátor is szükségesnek nevezte a nemzetközi közösség beavatkozását Líbiában. Szerinte az egyetlen megoldás az ENSZ volt, miután az Arab Ligának nincsenek megfelelő eszközei az ilyen típusú konfliktus rendezésére.

Líbia hivatalos „telezöld” zászlaja mellett az ország budapesti nagykövetségén a felkelők által használt monarchiabeli háromszínű zászlót is kitűzték az épületre.

Kadhafi  hívei és ellenzői verekedtek össze az Arab Liga központjánál Kairóban
Kadhafi hívei és ellenzői verekedtek össze az Arab Liga központjánál Kairóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.