Szarkofág lesz az erőműből

Kilenc nappal a Japánt sújtó földrengés és szökőár után a hivatalos közlés immár több mint húszezerre tette a halottak és az eltűntek számát. A rendőrség vasárnap esti összesítése szerint 8450 személy vesztette életét, s további 12 931 főt tartanak számon eltűntként.

A tragédiában a kis csodák lelkesítően hatnak: a helyi NHK televízió számolt be elsőként arról, hogy vasárnap mentőhelikopter észlelt egy segélykérőt a Mijagi prefektúrához tartozó Isinomakiban. Egy 16 éves fiú és 80 éves nagymamája összedőlt házuk konyhájában – joghurton – élte túl a kilenc napot, míg a fiúnak sikerült kimásznia a romok alól.

A hét végén Japán és a külvilág is a fukusimai atomerőműtől érkező hírekre fi gyelt. A március 11-i földrengésben és a cunamiban megsérült erőmű reaktorainak hűtésében „bizonyos javulás jelei mutatkoznak, ám a helyzet továbbra is bizonytalan” – közölte tegnap Fukujama Tecuro, a miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke. A Kyodo hírügynökség összegzése szerint az 5-ös és a 6-os reaktorokban már nincs nukleáris fúzió veszélye, miután dízelgenerátorok segítségével sikerült a lehűtésük. Az 1-es és a 2-es reaktorokhoz pedig elért az új elektromos vezeték, s remélik, hogy működésbe léphetnek a vízpumpák. Továbbra is aggodalomra adnak okot viszont a 3-as és a 4-es reaktorok, várhatóan még néhány napig eltart, amíg áram alá tudják helyezni, s utána megindulhat a hűtési eljárás.

Mint a New York Times értesült, vasárnap reggel a 3-as reaktor esetében a szakemberek már azt mérlegelték, hogy a robbanás veszélyének csökkentésére kiengednek radioaktív gázt. Végül ezt nem kellett megtenni, mert az utóbbi 24 órában a reaktorra locsolt 2400 tonna tengervíz hűtő hatásának köszönhetően „a helyzet stabilizálódott”. A 3-as reaktorban a hőmérséklet jelenleg 300 fokos, így továbbra sem kizárt, hogy a nyomás kiengedéséhez kell folyamodni, ami viszont tovább növelné a levegőnek a biztonságos szintnél már amúgy is magasabb sugárzását Fukusima és a szomszédos Ibaraki körzetében. Az egészségügyi miniszter közlése szerint be kellett tiltani a környékbeli spenót és tej árusítását, miután az erőműtől mintegy száz kilométerre található Hitacsi városában is találtak szabadon termelt növényeken radioaktív jódot a megengedettnél sokszorta nagyobb mennyiségben. Sőt Tokió egyik vízvezeték-rendszerében is sugárzást észleltek.

Edano Jukio, a kormány szóvivője azt valószínűsítette, hogy a hetvenes években épült Fukusima–1 atomerőmű Csernobil sorsára jut, azaz szarkofág kerül rá. „Objektíven tekintve az erőmű helyzetét, úgy gondolom, a Fukusima Daiicsi nyilvánvalóan nincs olyan állapotban, hogy újra működhessen” – mondta. Mint vélekedett, a reaktorok hűtéséhez használt sós tengervíz ugyanis korrodálja a robbanásban amúgy is sérült komplexum kulcsfontosságú részeit.

Az atomerőmű 20 kilométeres sugarú körzetéből mindenkit, mintegy 200 ezer főt kitelepítettek. Rajtuk kívül legalább ugyanannyian szintén menekültszálláson húzzák meg magukat, miután a cunamiban megsemmisült lakásuk, házuk. A közgazdászok első becslései szerint a katasztrófa utáni helyreállítás 250 milliárd dollárba is kerülhet az egyébkéntmár rendkívül eladósodott országnak.

A hírügynökségek beszámolói szerint a japánok az összefogás és az egység új szellemének szükségességét hangsúlyozzák, hogy az ország mielőbb túljuthasson a természeti katasztrófa következményein, s egyúttal a növekedés útjára térjen. Kan Naoto kormányfő – mint a Reuters jelentette – még szombaton felajánlotta az ellenzéki Liberális Demokrata Párt vezetőjének, hogy csatlakozzék miniszterelnök-helyettesként a mentési munkálatok irányításához. Sadakazu Tanigakinak ugyan a legszélesebb körű együttműködés folytatását ígérte, de a felkínált pozíciót egyelőre visszautasította.

Fukusimából Tokióba menekített házaspár. Törékeny biztonság
Fukusimából Tokióba menekített házaspár. Törékeny biztonság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.