Otthontalan lett a diktátor fia

Illegális házfoglalók lepték el Moammer Kadhafi fi ának, a politikában aktívan részt vevő Szaif al-Iszlam Kadhafi 700 négyzetméteres londoni luxusházát. A „Döntsétek meg a diktátorokat!” (Topple the Tyrants) névre hallgató „lakóközösség” az akcióról közleményt adott ki, melyben jelezték, „azért ragadták meg a kezdeményezést, mert nem bíztak abban, hogy a brit kormány valóban képes rátenni a kezét a Kadhafi-rezsim korrupt eszközökkel megszerzett vagyonára”. A „bérlők” az ablakokból kilógatott arab és angol nyelvű transzparensekkel jelzik szolidaritásukat a líbiai felkelőkkel.

A villába még március elején költözött be a nemzetközi csapat, amelyben brit, ausztrál, líbiai és iráni állampolgár is van. Miután polgári jellegű ügyről van szó, a rendőrség nem törhet be a házba, és nem lakoltathatja ki az illegális foglalókat, akik addig nem hurcolkodnak ki, amíg az ingatlant a hatóságok nem adták el, és annak árát nem utalták át a líbiai népnek, melynek pénzéből eredetileg is megvásárolták – írta az észak-londoni helyi sajtó, a Times Series. A csapat ugyanakkor megnyugtatta a házhoz felvonuló nemzetközi médiát, hogy éppen a líbiai társadalom érdekeit szem előtt tartva nem tesznek kárt az épületben.

A líbiai vezető második fia 2009-ben vásárolta meg az észak-londoni Hampstead Garden Suburb kerületben található villát. Az ország egyik leggazdagabb utcájából, a Winnington Roadból nyíló zsákutcában található luxusház értékét 11 millió fontra (3,43 milliárd forint) becsülik. A nyolcemeletes kúriához saját belső úszómedence és moziterem tartozik, de a házfoglalóktól származó információk szerint néhány családi fotótól eltekintve nem található benne a Kadhafi-klán személyi tulajdonát képező berendezés.

A házfoglalás több évszázados hagyományokkal bír Nagy-Britanniában. Különösen nincstelen művészek hatolnak be gazdag emberek üresen hagyott otthonaiba, bizonyos mértékig élvezve a közvélemény rokonszenvét. Nemrégiben Madonna egykori férjének, a világhírű filmrendező Guy Ritchie-nek a londoni házát szállták meg birtokháborítók.

A 38 éves Szaif a tekintélyes Londoni Közgazdaságtudományi Egyetemen (LSE) végzett posztgraduális és doktori tanulmányokat. A Kadhafi fiút most azzal gyanúsítják, hogy plagizálta doktori disszertációját.

Szaif alapítványa korábban másfél millió fontos támogatást ajánlott fel az egyetemnek. Az adomány elfogadásába, illetve az egyetem és a Kadhafi család közötti kapcsolatba belebukott a szigetország egyik legnagyobb közgazdasági szaktekintélye, Howard Davies, az egyetem igazgatója.

Házfoglalók Szaif londoni otthonánál
Házfoglalók Szaif londoni otthonánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.