Odüsszeia Líbia felett

Vasárnap kora reggelig tartott az „Odüsszeia hajnala” fedőnevű, francia vadászgépek, amerikai hadihajók és brit tengeralattjáró részvételével indított nemzetközi támadás. Líbiai egészségügyi források szerint sok a polgári áldozat. Kadhafi ismét azonnali tűzszünetet hirdetett.

Bármelyik pillanatban újraindulhat Moammer Kadhafi katonai célpontjai ellen a nemzetközi koalíció támadása, amely vasárnap reggelre mind Tripoliban, mind Bengáziban abbamaradt. Szombat kora estétől vasárnap hajnalig erőteljes bombázásnak vetették alá a levegőből és tengerről egyaránt a líbiai kormányerőket. A katonai akcióban vezető szerepet játszó franciák Rafael típusú harci gépei azután avatkoztak be, hogy a párizsi válságtanácskozáson megállapodás született a katonai intervencióról. Erről Nicolas Sarkozy francia elnök számolt be szombati sajtóértekezletén, hangsúlyozva: az ENSZ BT pénteki határozatának kikényszerítése végett döntöttek úgy, hogy minden lehetséges eszközt – beleértve a katonait is – bevetnek annak érdekében, hogy megóvják a lí biai lakosságot Kadhafi támadásaitól. „Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be az arab országokkal együtt” – tette hozzá a francia elnök.

Szombat éjszaka a francia harci repülőgépek összesen négy bevetésben támadták Kadhafi erőit, s mint az AFP francia hírügynökség jelentette, több líbiai katonai járművet megsemmisítettek. Alain Juppé francia külügyminiszter a France2 francia közszolgálati televízióban közölte, hogy az akcióba hamarosan az amerikaiak is bekapcsolódnak. S valóban, Franklin Childress ezredes, az amerikai hadsereg szóvivője vasárnap délben megerősítette a BBC korábbi információját, miszerint B2-es lopakodó bombázók repültek líbiai célpontokra. A hivatalos amerikai közlések korábban arról szóltak, hogy az Egyesült Államok csak hajókkal vesz részt a szövetséges akciókban, s ezekről a hajókról Tomahawk rakétákat lőttek ki. Vasárnap reggelre az is kitudódott, hogy az éjszakai francia–brit–amerikai légitámadásokat Stuttgartból, az amerikai erők európai parancsnokságából koordinálják.

Az „Odüsszeia hajnala”, azaz a szövetséges erők első csapásmérése vasárnap reggelig tartott, s William Gortney amerikai admirális szerint a mintegy 110 kilőtt Tomahawk rakéta Kadhafi légvédelmének több mint húsz elemét semmisítette meg. Az AFP helyszíni beszámolója szerint bombák csapódtak be Kadhafi föld alatti főhadiszállásába is. A líbiai állami televízió szerint százak álltak a rezidenciánál, hogy testükkel védjék vezérüket és a létesítményeket. Kadhafi telefonon bejelentkezett a líbiai állami televízióban, „agresszoroknak, állatoknak” nevezve a támadó nyugati erőket. Bejelentette, hogy a fegyverraktárakból felfegyverzi népét, s korlátlan háborúval fenyegette meg a támadókat. Vasárnap este a francia gépek ismét felszálltak, de nem ütköztek ellenállásba.

Moszkva és Peking elítélte az akciót, bár nem vétózták meg az ENSZ BT pénteki határozatát. Tartózkodott Németország is, ám Angela Merkel kancellár jelezte: amíg az amerikaiak Líbiával vannak elfoglalva, a német AWACS felderítőgépek ellátják az afganisztáni légtér ellenőrzését. Az Arab Liga, amely korábban egyetértett a Kadhafi elleni fellépéssel, vasárnapi kairói nyilatkozatában elítélte a sok polgári áldozatot követelő légitámadást. Líbiai forrás szerint a bombázások 64 embert öltek meg. Vasárnap a pápa, XVI. Benedek is felszólalt, a humanitárius segélyekhez való líbiai hozzáférés garantálását kérve.

Az ENSZ-felhatalmazással beavatkozó koalíciós erők csapást mértek Kadhafira Bengázinál. A diktátor visszaverését a lázadók örömmel fogadták
Az ENSZ-felhatalmazással beavatkozó koalíciós erők csapást mértek Kadhafi ra Bengázinál. A diktátor visszaverését a lázadók örömmel fogadták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.