Távirati stílusban

Lehet kereszt az osztályteremben

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága felülvizsgálta a 2009-ben hozott döntését, és tegnap úgy foglalt állást, hogy elfogadható a kereszt az állami iskolák osztálytermeiben. A döntés az Európa Tanács 47 tagországára érvényes. A bíróság indoklása szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy ilyen szimbólum kihelyezése befolyásolta volna a tanulókat. Két éve egy olaszországi tanuló finn édesanyja kifogásolta, hogy a tantermi kereszt sérti a más vallású avagy ateista diákok érzelmeit, jogait. (AP)

Aristide volt elnök is visszatért Haitira

Hívei ezrei köszöntötték Port-au-Prince repülőterén tegnap Jean-Bertrand Aristide volt elnököt (képünkön), aki hétéves száműzetés után tért vissza Dél-Afrikából. Az amerikai kormányzat hiába próbálta meggyőzni a szegények köré ben népszerű, hitszónokból lett politikust, hogy halassza későbbre hazautazását. Washington szerint Aristide személye veszélyeztetheti az elnökválasztás vasárnapi második fordulójának lebonyolítását. A tavalyi első fordulót követően a nemzetközi megfigyelők csalás vádjával kizárták a René Preval jelenlegi elnök pártjának jelöltjét.

Feltételezhetően Preval „boszszúja” volt, hogy a 2004-ben az amerikaiak segítségével eltávolított Aristide most februárban útlevelet kapott a hazatérésre. A holnapi fordulóban egyébként egy volt elnökfeleség, Mirlande Mani gat és egy népszerű énekes, Michel Martelly vetélkedik. Az Egyesült Államok és a többi donor országok is egy stabil, korrupciómentes kormányzatban érdekeltek, hogy a 300 ezer halálos áldozatot követelő földrengés utáni helyreállítás előrehaladhasson. (O. L. Gy.)

Pakisztán lemondta a tárgyalást az USA-val

Jean-Bertrand Aristide

Pakisztán lemondta a márciusban esedékes tárgyalást Afganisztánról az Egyesült Államokkal. Iszlámábád így tiltakozik az ország Afganisztánnal határos területét ért csütörtöki amerikai rakétatámadás miatt, amelyben 36 személy, pakisztáni állítások szerint főleg civilek vesztették életüket. Amerikai illetékes szerint viszont a halottak tálib fegyveresek vagy szimpatizánsaik voltak. A pakisztáni kormányt éles támadások érik az ellenzék és szélsőséges erők részéről amiatt is, hogy kártérítés fizetése fejében szerdán elengedték azt az amerikai CIA-alkalmazottat, aki Lahoreban lelőtt két motorost. (AP)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.