A korrupció elárasztja Indiát

Az indiai kormányt is megrengethetik a korrupciós botrányok, amelyekre a közelmúltban derült fény. Egy nemzetközi elemző cég szerint akár az ország fejlődésének is akadálya lehet a csúszópénzek elterjedtsége.

Az egyetlen becsületes politikus Indiában – tartotta magát sokáig a nézet Manmohan Szingh miniszterelnökről. A kormányát és a hatalmon lévő Kongresszus pártot megrázó korrupciós botrányok azonban már a 78 éves, csendes technokrata politikus hírnevét is kikezdik.

A botránysorozat legújabb állomásaként aminap azt a hírt cáfolta, hogy kormánya kenőpénzt fizetett volna 2008-ban egyes parlamenti képviselőknek, hogy támogassák a kormányt a bizalmi szavazáson. Szingh kabinetje akkor túlélte a voksolást, amely után azonnal felmerült a szavazatvásárlás vádja, de a vizsgálat nem talált erre bizonyítékokat. A hét második felében a The Hindu indiai napilap által közölt WikiLeaks-táviratban került elő újra az ügy: a dokumentum szerint egy amerikai diplomatának pénzzel teli szekrényeket mutatott egy indiai politikus segédje, aki szerint a bankók a voksok bebiztosítását szolgálják. – Sem a kormány, sem a Kongresszus nem tett semmi törvénytelent a szavazással kapcsolatban – közölte Szingh.

Ez a botrány csak a legutóbbi azoknak a sorában, amelyek megrázták a több mint egymilliárd lakosú ázsiai ország politikai elitjét. A nemzetközi tanácsadó cég, a KPMG a hét elején közzétett elemzése szerint a korrupció több milliárd dollárjába kerül az országnak, és a gazdasági fejlődés ütemét is lassíthatja. A jelentés szerint (amelyet száz nagyvállalat vezetőjének megkérdezésével készítettek) egyes külföldi befektetőket el is riaszt a megvesztegetések mértéke.

„Ez már nem a kis csúszópénzekről, a baksisról szól, hanem több milliárd rúpiára rúgó csalásokról, amelyek a politika és a nagyvállalatok olyan viszonyára mutatnak rá, amelynek, ha nem szabjuk gátját, messzire mutató következményei lehetnek” – idézi a jelentést a BBC. A megkérdezett cégvezetők egyike sem gondolta úgy, hogy az országban sikeres lenne a korrupcióellenes harc. 99 százalékuk szerint ez pluszköltségeket okoz nekik, és a hatékonyság rovására megy; 31 százalékuk vélte úgy, hogy a vállalatok kenőpénzeket fi zetnek azért, hogy működésüket elősegítsék.

A jelentést éppen akkor publikálták, amikor a kormány számos korrupciós botrány után megpróbálta bebizonyítani polgárainak, hogy képes megújulni. Tavaly novemberben robbant ki a távközlési botrány: a 2G mobiltelefon-frekvenciákat állítólag áron alul, ismerős cégeknek értékesítették, ami közel 40 milliárd dolláros (8000 milliárd forintos) kárt okozott az államkasszának. Andimuthu Radzsa szakminiszter később lemondott, majd letartóztatták. Egykori segédje, az ügy egyik tanúja a hét elején öngyilkos lett.

A tavalyi Nemzetközösségi Játékok megrendezése is azt lett volna hivatott bizonyítani, hogy India felnőtt és nagyhatalommá vált. A szervezés körüli bonyodalmak (a játékosfalu a megnyitó előtt egy héttel még nem volt kész; egy gyaloghíd összeomlott) és korrupciós ügyek azonban beárnyékolták az eseményt. Pénzügyi szabálytalanságok miatt többeket letartóztattak. Mumbaiban pedig magas rangú, nyugalmazott katonákat és befolyásos politikusokat vádolnak azzal, hogy háborús özvegyeknek épített lakásokat utaltak ki saját maguknak. Maharástra állam miniszterelnöke, Asok Csavan tagadja a vádakat.

A botránysorozat országszerte tiltakozást váltott ki. Az ellenzék parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelte, január végén pedig tízezrek vonultak utcára a mindent átszövő korrupció ellen. A kormány azonnali cselekvést ígért, de a program nem indult jól. A korrupciófigyelő bizottság élére a miniszterelnök által jelölt P. J. Thomas március elején ugyanis lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy egy importügyben őt magát is csalással vádolják.

A brit hetilap, az Economist megjegyzi, hogy mindig is voltak ilyen hatalmas mértékű csalások Indiában. Egy dolog változott csak: az ellenzéki párt, a jobboldali BJP felrúgta a korábbi „megállapodást”, amely szerint a pártok kölcsönösen nem firtatják egymás hasonló ügyeit. A kormány képének rombolásán kívül ez még a saját népszerűségüket is növelheti, hiszen a Times of India néhány hete közzétett kutatási eredménye alapján az indiaiak 80 százaléka szerint a korrupció jelentősebb, mint valaha.

Szankciókat az Európai Bizottság egyik tagország ellen sem tervez
Egy mobilszolgáltató munkatársa tiltakozik az Indiát behálózó korrupció ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.