Korrupció helyett háborús bűnök

Őrizetbe vette Koszovó vezető kormánypártjának második emberét a koszovói jogállamiság biztosításáért felelős EULEX szerda este.

Fatmir Limajt néhány órás kihallgatás után szabadon engedték, így nem világos, mi volt a célja az akciónak, amely előtt néhány órával az EULEX nyolc koszovóit – köztük Prizren város rendőrfőnökét, Nexhim Krasniqit – tartóztatott le az 1998–1999-es koszovói háborúban elkövetett bűnökkel gyanúsítva. (Egy kilencedik személyt külföldön vettek őrizetbe.)

– Büszke vagyok, hogy részt vehettem a háborúban, amely megalapozta a független Koszovót – mondta Limaj útban a kihallgatásra. A Koszovói Demokratikus Párt (PDK) alapító tagja, a kormányfő,Hasim Thaci jobbkezének tartott Limaj korábban sem tagadta, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik parancsnokaként részt vett a szerb erők elleni harcokban. Korábban Hágában a Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszék előtt is állt, ám a bíróság 2005-ben felmentette.

– Meglepődtünk az EULEX letartóztatásain – mondta lapunknak Agron Bajrami. A pristinai Koha Ditore napilap főszerkesztője szerint aggályos, hogy az eddig a korrupció felgöngyölítésére koncentráló, három éve létrejött szervezet háborús bűnökkel kezdett foglalkozni úgy, hogy a korrupció területén sincs egyetlen felderített ügye sem. – Reméljük, hogy az EULEX gyorsan magyarázatot ad az akcióra, az emberek ugyanis valódi eredményeket várnak, nem pedig látszatintézkedéseket – mondta a főszerkesztő, utalva arra, hogy az EULEX Limajt korábban korrupcióval vádolta, ám az az ügy is eredménytelnül zárult. Bajrami szerint az intézkedés nem áll összefüggésben a Dick Marty által az Európa Tanács megbízásából tavaly elkészített jelentéssel, amely szervezett bűnözéssel, illegális szervkereskedelemmel vádolta meg az UCK egykori tagjait, közvetve Thacit is. Bajrami szerint az EULEX lépése a csaknem három hónapnyi tárgyalás után létrejött koszovói kormánykoalíció létét is veszélyezteti.

Kérdés, hogyan változtathatja meg az EULEX koszovói megítélését a letartóztatás. Jelzésértékű lehet, hogy Krasniqi őrizetbe vételét a helyi rendőrök meg akarták akadályozni. Pristina tele van az EULEX-et elítélő falfirkákkal – éppúgy, mint a szerbek lakta észak-koszovói Mitrovicában, amely önálló életet él a Szerbiától való függetlenségét három éve kikiáltó Koszovóban. Az egykori tartomány elszakadásának elismerését elutasító Szerbia üdvözölte ez EULEX erőfeszítéseit, hogy olyan bűncselekmények felderítéseire is kész, amelyek elkövetésével nem a szerb hadsereg, hanem az UCK tagjait vádolják. A lépés erősítheti Belgrád együttműködési készségét saját háborús bűnöseinek kiadására, ami Szerbia EU-tagjelöltségének előfeltétele. Egyelőre azonban mindez kevés ahhoz, hogy megkezdődjenek Belgrád és Pristina közvetlen tárgyalásai, amit a felek már tavaly őszszel – a decemberi rendkívüli parlamenti választásokhoz vezető koszovói belpolitikai válság kirobbanása előtt – közelinek mondtak. E nélkül szintén nem indulhatnak el az EU-val a tagjelölti tárgyalások sem Szerbiával, sem Koszovóval. – A koszovóiak továbbra is az EU-integráció hívei – mondta a főszerkesztő, megjegyezve, hogy az EULEX eredményes működésére, a jogbiztonság megerősítésére, a korrupció felderítésére valóban szükség lenne Koszovóban.

A jogállamiságért felelős EULEX sem a szerb, sem az albán oldalon nem népszerű
A jogállamiságért felelős EULEX sem a szerb, sem az albán oldalon nem népszerű
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.