Bombák hullanak Bengázira

A Kadhafihoz hű kormányerők a Bengázi mellett fekvő Benina repülőterét bombázták csütörtökön, nyugaton pedig döntő csatát vívtak Miszráta bevételéért.A Vöröskereszt elhagyta a felkelők fellegvárának tartott Bengázit – miközben mindenki New Yorkra figyel, ahol az ENSZ BT a repülési tilalom bevezetéséről szavaz.

Muammar Kadhafi harci gépei csütörtökön Benina repülőterét bombázták, amely mindössze tíz kilométerre fekszik az átmeneti kormánynak is helyet adó kelet-líbiai Bengázi városától – jelentette az al–Dzsazíra hírtelevízió. A helyszínen tartózkodó újságírók megerősítették, hogy a támadók egyik gépét lelőtték a lázadók, egy másik pedig – nem tudni, hogy műszaki okok miatt-e – leszállt a repülőtéren. Helyi sajtóforrások nyugalomról számolnak be, aminek ellentmondani látszik a párizsi Libération információja, miszerint Bengáziból a keletre fekvő Tobruk irányába elmenekültek a Nemzetközi Vöröskereszt emberei, nyugtalanságuknak adva hangot a civil lakosság, a betegek és a sebesültek miatt, akik így teljesen kiszolgáltatottak a konfliktusnak. A líbiai vezető egyébként egy libanoni tévécsatornának adott interjújában azt mondta, hogy nem számít komoly harcokra Bengáziban, mert „a lakosság segíteni fog az ottani al-Kaidahívek kifüstölésében”. Az öldökléstől félő lakosság ehelyett inkább menekül Bengáziból. Hitelesnek tűnő források szerint eddig 300 ezer líbiai hagyta el lakóhelyét és tart az egyiptomi határ felé.

Noha a hivatalos líbiai médiumok már többször hírül adták, hogy a kormánycsapatok visszafoglalták a felkelőktől az ország harmadik legnagyobb városát, a Tripolitól 150 kilométerre fekvő Miszrátát, Kadhafi az említett tévényilatkozatában a csütörtöki napot nevezte meg a döntő ütközet időpontjaként. A félmilliós várost napok óta ágyúzzák a kormányerők, s a milánói Corriere della Serának nyilatkozó orvosi források szerint az áldozatok száma százas nagyságrendű.

Az AFP francia hírügynökség ugyan arról számolt be, hogy szerda éjjel megállapodás született a BT 15 tagállama között a Líbia feletti repülési tilalom bevezetéséről, a helyzet azonban továbbra is ellentmondásos, s bizonyosságot csak csütörtökre ígért – esetleg lapzártánk után esedékes – szavazás hozhat. Egy neve elhallgatását kérő ENSZ-hivatalnok például azt nyilatkozta, hogy „a szöveg nincs kőbe vé sve, az a szavazás pillanatáig még változhat”, ráadásul Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövetnek „köszönhetően” létezik egy másik határozati javaslat is, amely repülési tilalmi zónát nem, csak a felek közötti tűzszünetet írná elő. Eközben az amerikai ENSZ-nagykövet, Susan Rice szerint már nem elég a repülési tilalom elrendelése, azon túl kell lépni – ami a múlt hét még óvatoskodó amerikai nyilatkozataihoz képest erőteljes követelésnek számít. A kormányával már hetekkel ezelőtt szakított líbiai ENSZ-nagykövet helyettese, Ibrahim Dabbasi is sürgette a nemzetközi közösség döntését, mert szerinte csak órák vannak hátra és elkezdődik Kadhafi népirtása.

Mindeközben Jemenben 84-en sérültek meg, miután az Ali Abdullah Szaleh elnök lemondását követelők ismét összecsaptak a rendfenntartó erőkkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.