Gyorsan kiheveri Japán a válságot

Nemcsak Japán, hanem egész Ázsia gazdasága beleremeg a természeti katasztrófa okozta pusztításba. Ám a visszaesés átmeneti, a talpra állás gyors lesz –állítják elemzők.

A legtöbb gondot most az iparvállalatok áramellátásának biztosítása okozza, emiatt nem tud termelni például a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota vagy a Sony elektronikai óriás. A „gördülő” áramszünetekkel legalább április végéig számolniuk kell a japánoknak. Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) vezető közgazdásza, Ri Csang-jong szerint a kényszerleállások sorozata miatt Japán rövid recessziós időszak elé néz, ennek hosszát főként az áramellátás helyreállításához szükséges idő szabja meg. A Goldman Sachs elemzői szerint a második negyedévben két százalékkal is csökkenhet a hazai össztermék (GDP) az egy évvel korábbihoz képest, de ha az áramhiány decemberig elhúzódik, akkor az egész évet negatív növekedési mutató jellemzi – írja a Bloomberg.

A JP Morgannél kicsit optimistábbak: a második negyedéves GDP-előrejelzést 2,2 százalékról 0,5 százalékra vették vissza, és szerintük az újjáépítési programok beindításával nyártól már növekedési pályára áll a gazdaság. A Bank Of America–Merrill Lynch 1,7-ről 1,2 százalékosra mérsékelte az idei japán növekedés mértékét.

Eközben a befektetői bizalom is padlóra került. A tokiói tőzsde részvényindexe, a Nikkei a hét első két napjában 16 százalékot zuhant, így szerdára olyan olcsóvá váltak a részvények, hogy ismét megérte vásárolniuk a befektetőknek.

A helyreállítási költségeket egyelőre csak becsülni lehet; annyi biztos, hogy az 1995-ös kobei földrengés utáni állami kiadásokat jócskán meghaladják majd. A pontos adatok ismerete nélkül értelmetlen bármit is mondani Japán és szigetországi vállalatok adósi minősítésének átértékeléséről – vélik az S & P-nél. A Goldman Sachnál nem így látják, a kobei károk 1,6-szeresére, azaz 200 milliárd dollárra becsülik a mostani költségeket.

A piacon azt várják a kormánytól, hogy a jegybankkal egyeztetve újjáépítési és gazdaságélénkítési programot hirdessen. Ehhez forrásokat kell szereznie, de a kormány kézenfekvő megoldástól, az adóemeléstől egyelőre elzárkózik, mert ezzel növelné a lakosság terheit.

A Standard& Poor’s gyorsértékelése szerint a japán események a világgazdaság egészének növekedésére nem lesznek lényeges hatással. Erre leginkább a szárnyaló olajárak és az euróövezeti adósságválság jelentik a legnagyobb kockázatot.

A japán gazdaság visszaesését a legfontosabb kereskedelmi partner, Kína is erősen megérzi majd. Kína exportja erősen csökkenhet, emiatt a jüan is legfeljebb négy százalékkal értékelődhet fel az idén a dollárhoz képest, a kívánatosnak vélt hat százalékkal szemben.

Kínai befektető: inkább kötöget
Kínai befektető: inkább kötöget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.