Kettős állampolgárság: kivételeztek Tőkéssel

Megtartották az első állampolgársági eskütételeket Erdélyben az egyszerűsített honosítási törvény alapján. Elsőként hétfőn Csíkszeredában tizenkét új magyar állampolgár tett fogadalmat a csíkszeredai konzulátuson szervezett zártkörű rendezvényen.

– Ajánlom, minden magyarnak, aki még nem magyar állampolgár, hogy tapasztalja meg ezt az érzést, amit most én érzek – mondta az eskütétel után a nyolcvannégy éves Szabó Ibolya. Rajta kívül mind össze ketten vállalták a nyilvánosságot, köztük Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke. Szilágyi Árpád egykori politikai fogoly már volt magyar állampolgár 1940–44-ben. – Akkor nem tudtam akkora jelentőséget tulajdonítani a magyar állampolgárságnak, mint most. Valahogy úgy érzem, hogy ez életemnek egy nagyon fontos dátuma, és remélem, hogy eleget tudok tenni az elvárásoknak. Igyekszem képességeimhez mérten minden tőlem telhetőt megtenni a magyar nemzet felemelkedéséért és Magyarország szebb jövőjéért – mondta az idős férfi, aki tegnapig „csak” kettős, román–amerikai állampolgár volt.

Kedden Csíkszeredában esküt tett a három székely megye tanácselnöke is: Borboly Csaba, Lokodi Edit és Tamás Sándor. Hétfőn Kolozsvárott Semjén Zsolt kormányfőhelyettes jelenlétében tette le az állampolgársági esküt az erdélyi jobboldalhoz közelálló Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) vezetősége, valamint Tőkés László. A nemzetpolitikai államtitkárságra hivatkozó Távirati Iroda közlése szerint „a nemzeti ünnephez kapcsolódva (...) az egyszerűsített honosítás első kérelmezői” tesznek állampolgársági esküt. Kolozsvári viszonylatban ez csak a MIT-vezetőkre érvényes, akik január 5-én kérték honosításukat. Ellenben Tőkés László alig több mint egy hónapja, január 26-án adta be a kérelmét. A kivételezést többen kifogásolták Erdélyben, a blogoszférában és a Facebook közösségi portálon is.

Székely autonómia a Teremtőtől?

- A lehető leghatározottabban üzenjük Orbán Viktornak, hogy az ország neve, amelyet vezetnie kell, Magyarország, és ha lehet, azt mérlegelje, mit szeretne a Teremtő Magyarországon - fogalmazott Crin Antonescu liberális (PNL) elnök. A kifogásolt nyilatkozat szombaton hangzott el Marosvásárhelyen, amikor Kövér László átvette a Székely Nemzeti Tanács által adományozott Gábor Áron-díjat. A helyi sajtó szerint az Országgyűlés elnöke beszédében a Székely Nemzeti Tanács autonómiatörekvéseit jogszerűnek, célszerűnek és korszerűnek, erkölcsi szempontból teljesen kifogástalannak nevezte, „amely megfelel a Teremtő akaratának".

Eredeti programja szerint Kövér László Kézdivásárhelyen fejezte volna be négynapos erdélyi útját. A látogatást azonban lemondta, miután a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) őrizetbe vette a házigazda polgármestert. A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Rácz Károlyt tetten érték, amint kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől.

Koszorúzott a szlovák miniszterelnök-helyettes is

Szlovákiában az elmúlt napokban mintegy kétszáz, magyarok lakta településen helyezték el a megemlékezés virágait a magyar forradalom és szabadságharc emlékhelyeinél. Pozsonyban a Petőfi-szobornál tegnap délután Prőhle Gergely, a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára mondott ünnepi beszédet.

Délben Rudolf Chmel, Szlovákia miniszterelnök-helyettese több szlovák értelmiségivel közösen koszorúzott. A révkomáromi Klapka-szobornál Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke elevenítette fel a dicső és tragikus történelmi eseményeket. A kelet-szlovákiai Rozsnyón, Kossuth Lajos szobránál Bugár Béla, a Híd párt vezetője ugyancsak kedden emlékezett azokra a magyar és más nemzetiségű hősökre, akik már több mint másfél évszázada felismerték, hogy nincs nemzeti szabadság világszabadság nélkül. Kassán hétfőn rendeztek emlékünnepséget.

Erdélyi magyarok nemzeti zászlókkal vonulnak fel Kolozsvárott Mátyás király szobránál
Erdélyi magyarok nemzeti zászlókkal vonulnak fel Kolozsvárott Mátyás király szobránál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.