Tizenöt évet kapott Kubában a felforgatással vádolt amerikai

Tizenöt évi börtönre ítélte a havannai tartományi bíróság „a Kuba területi integritása és függetlensége elleni bűntett” vádjával az amerikai Alan Grosst, akit még 2009 decemberében vettek őrizetbe. A hét végén ismertetett ítélet indoklása szerint a 61 éves Gross részt vett „a forradalom megdöntésére irányuló felforgató programban”.

Vétke konkrétan az volt, hogy a washingtoni külügyminisztériumhoz kötődő USAID segélyszervezet megbízásából – egy alvállalkozó cégen keresztül – olyan műholdas távközlési eszközöket adott át kubaiaknak, amelyek alkalmasak voltak „a hatósági ellenőrzés kikerülésére”. A vád előzetesen húszévi börtön kiszabását kérte.

Az egy hete rendezett kétnapos per során tíz tanút és kilenc szakértőt hallgattak meg, és jelen volt megfigyelőként Gross felesége, amerikai ügyvédje, miként az USA havannai érdekképviseleti irodájának képviselői is. A tárgyalásról kiadott közlés szerint Gross elismerte, hogy „felhasználták” az USAID programjához.

A védelem – amerikai lapértesülések szerint – arra hivatkozott, hogy Gross a kubai zsidó közösséget látta el internetezési lehetőséggel, ami nem jelent bűncselekményt. A kis (mintegy ezerfős) kubai zsidó közösség képviselője viszont cáfolta, hogy kapcsolatban áll volna az amerikaival. Gross 2009-ben ötször is járt Havannában. Félmillió dollár felett rendelkezett az USAID 20 millió dolláros, a „kubai demokrácia támogatására” szolgáló éves keretéből.

Amerikai részről a szombati ítéletet több fórumon is kifogásolták. A védőügyvéd jelezte, hogy élni fognak a fellebbezés lehetőségével. Alan Gross felesége abban reménykedik, hogy humanitárius megfontolásból végül a kubai hatóságok elengedik férjét, aki 15 hónapos elzárás során majdnem negyven kilót fogyott, miközben lányát Amerikában mellrákkal kezelik.

A Kuba belügyeibe való amerikai beavatkozást bizonyító Gross fontos kártya Havanna kezében. Az Egyesült Államokban 1998 óta tartanak börtönben kémkedés vádjával öt ku bait. Havanna „öt hősről” beszél, akik a floridai csoportok Castro-ellenes terveiről jelentettek haza, ezért úgymond nem jelentettek veszélyt az USA belbiztonságára.

Az amerikai beavatkozás felemlegetése belpolitikai adu is. Nem véletlen időzítés, hogy a közelmúltban felfedte magát a kubai ellenzékbe beépült két ügynök a kubai televízióban, akik szerint az Egyesült Államok finanszírozza a rendszerellenes csoportokat. Kuba közben készül az áprilisi pártkongreszszusra, amikor a tervek szerint elfogadják az új gazdasági irányelveket, amelyek jelentős leépítéseket irányoznak elő az állami szektorban. Jelenleg félmillió elbocsátandóval számolnak.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter még a havannai ítélethirdetés előtt közölte, hogy az Egyesült Államokat „mélységesen nyugtalanítja” Gross ügye, akit „túl hoszszú ideje tartanak igazságtalanul őrizetben”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.