Még a mozijegyért sem fizet az olasz honatya

Öt perc szabadidőm sincs, nem is emlékszem, mikor nyaraltam utoljára – szokott panaszkodni a politika diktálta tempóra az olasz miniszterelnök. Silvio Berlusconit csak a családi vállalkozása által 118 millió eurós nyereséggel zárt tavalyi év vigasztalja. Azért valamennyi szabadideje is akadt, ha tucatnyi csinos lánnyal még bunga-bungázni is tudott.

A gazdasági válság sújtotta Olaszországban a sajtó nem foglalkozott különösebben az európai parlamenti képviselők juttatásainak emelésével. A strasbourgi olaszok már így is sokat vesztettek, hiszen a béregységesítés előtt az európai képviselők között ők kerestek a legjobban: évi bruttó 144 ezer eurót, majdnem kétszer annyit, mint a németek és a franciák.

Nem is éri már meg EP-képviselőnek lenni, jobb a római parlamentben szavazni és interpellálni – itt a képviselők havi tizenötezer eurót tesznek zsebre, a szenátorok tizenhármat, a miniszterek tizenhetet. A pénzügyi tárca tízszázalékos bércsökkentéssel fenyegeti őket, de fizetésükön túl a római parlament közel ezer tagja fejenként hétezer euró kiegészítést is kap, amelyet az olaszul „táskahordozóknak” nevezett munkatársakra költhet.

További havi négyezer euróval segítik a vidékről Rómába járó képviselőket, és még négyezer eurót adnak személyes kiadásokra (kivéve a postaköltséget, de a leveleket úgyis a parlament postázza).

Szenátorok és képviselők nem fizetnek semmiért: ingyen utaznak az autósztrádától a nemzeti repülőjáratokig, havi ezereurós térítést kapnak, ha a repülőtér és a parlament között autóznak (sofőrrel), évi háromezer eurót telefonszámlára. Jelképesen, hiszen a hivatali telefon ingyenes, a mobil pedig szuperkedvezményes. Képviselőknek még a mozijegyért sem kell fizetniük. Az európai kollégák bére tényleg semmiség ahhoz képest, hogy a római parlament borbélya évi 133 ezer eurót keres. Eközben az olasz átlagfizetés nem éri el a havi másfél ezret.

Bért fagyasztana a brit kormányfő

A brit parlamenti képviselők jelenlegi fizetése évi 65 738 font (20,7 millió forint). Ehhez az összeghez különféle hozzájárulások is tartoznak, amelyek a honatyák választókerületi, illetve a vidékiek londoni lakhatási, irodai-adminisztrációs és utazási költségeit fedezik. A külön tisztséget viselő – például állandó parlamenti bizottsági munkát ellátó, illetve kormányzati pozíciót betöltő – képviselők alapellátásukon felül extra fizetésben is részesülnek.

A 2009-ben a The Daily Telegraph napilap által kirobbantott, a képviselők költségelszámolási visszaéléseit leleplező botrány következményeként új, független testület állapítja meg a törvényhozók fizetését, összhangba hozva az emelést a köztisztviselői bérekkel. Napokkal a következő évi költségvetés parlamenti vitája előtt nyilvánosságra került, hogy David Cameron miniszterelnök javasolni fogja: a szigetország nehéz anyagi helyzete miatt a képviselők mondjanak le a javasolt egyszázalékos fizetésemelésről, és a jelenlegi szintet két évre fagyasszák be. (R. Hahn Veronika)

Megerőltető munka: az egyik képviselő alszik az olasz szenátus üléstermében
An unidentified senator rests during a break at the end of the third round of votes to elect the new Senate speaker in Rome April 28, 2006. A highly-charged vote to elect a speaker for Italy's upper house of parliament, which handed victory to an ally of prime-minister-in-waiting Romano Prodi, was annulled on Friday and a fresh ballot was ordered. The initial count gave centre-left candidate Marini a one-vote victory for the prestigious post. However, centre-right politicians complained that Marini's first name was given as Francesco on two of the ballots, making them invalid. REUTERS/Max Rossi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.