Kadhafi visszavette Kelet-Líbiát?

Bár lankadatlan hevességgel folynak a harcok Líbia keleti felében, az ellenállók fontos pozíciókat vesztettek a kormányerőkkel és a Kadhafi zsoldosaival vívott fegyveres küzdelemben.Immár az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt van a repüléstilalmi övezet elrendelésének kérelme.

Folyamatosan nyomulnak kelet felé Moammer Kadhafi csapatai, és a túlerővel szemben nincs mit tenni: menekülésre fogták a dolgot az ellenállók – tudósít az AFP helyszíni tudósítója Bregából. A Bengázitól, a felkelők főhadiszállásától mindössze 250 kilométerre fekvő fontos olajkikötő újra a kormányerők kezén van – erősítette meg a líbiai állami televízió is –, csakúgy, mint Rász-el-Unúf, amelynek hatalmas olajfinomítója lángokban áll. A líbiai olajkitermelés a harmadára csökkent a harcok okozta károk miatt.

A Kadhafihoz hű erők (köztük külföldi zsoldosok, soraikban csádi, szudáni és közép-afrikai gyermek katonákkal) két hétig tartó ádáz küzdelem után visszavették a nyugat-líbiai az-Závija városát is, ahol öldöklésbe torkolló szilaj ünneplésbe kezdtek. Bengázin kívül a felkelők kezén van még a Tripolitól 150 kilométerre keletre fekvő Miszráta, de a város körül automata fegyverekből heves lövöldözés hallatszik. Bengáziban, a felkelők Tripolitól ezer kilométerre keletre fekvő fellegvárában nem működik a mobiltelefon-szolgáltatás.

A líbiai állami televízióban eközben olyan rendeletet olvastak be, amely amnesztiát kínál a felkelőknek. Aki feladja magát a hatóságoknak, és leteszi a fegyvert, annak nem kell semmilyen büntetéssel számolnia – szól az ajánlat.

Egyre élénkebb a diplomáciai aktivitás is. Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője vasárnap Kairóban próbált érvényt szerezni az EU-csúcson Líbiával kapcsolatban született pénteki döntéseknek, és nem kellett üres kézzel távoznia. Az Arab Liga immár hivatalos kéréssel fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához, és kérte a repüléstilalmi övezet elrendelését Líbia felett. Az Egyesült Államok fontos lépésnek nevezte az Arab Liga indítványát, hiszen mindenképpen szerette volna elkerülni, hogy egyedül kényszerüljön beavatkozni a líbiai polgárháborúba.

Könnygázzal oszlattak Bahreinben

A bahreini rendőrség könnygázt vetett be vasárnap a tüntetők ellen, akik lezártak egy fővárosba vezető útvonalat, hatalmas káoszt okozva a közlekedésben. A tüntetők a biztonsági erők pénteki fellépésére reagáltak így: akkor hétszázan sebesültek meg a rendőrattakban. Ugyancsak könnygázt vetettek be a biztonsági erők a főváros üzleti negyedében sátorozó tüntetők ellen. Ádenben, Jemen második legnagyobb városában vasárnap két tüntető belehalt az előző napi demonstráció feloszlatásakor szerzett sérüléseibe.

Egy meggyilkolt felkelő apja AK–47-es gépfegyvert tart magasba a temetésen, Bengáziban
Egy meggyilkolt felkelő apja AK–47-es gépfegyvert tart magasba a temetésen, Bengáziban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.