„A Hamasznak is üzen az arab világ”

Az aggodalom Orit Zuaretz szerint nem feltétlenül a helyes szó annak leírására, mit éreznek Izraelben az arab világon végigsöprő, Líbiában polgárháborúvá fajult tiltakozások kapcsán. A Kadima-párti parlamenti képviselő, a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának tagja mindenesetre nagyon óvatosan fogalmaz.

– Minket, izraelieket is megleptek a történések. Tudtuk, hogy az arab fiatalok az internet, a közösségi média révén széles szociális hálózatot alakítottak ki egymás között. Ami most zajlik az arab világban, az mélyről induló, a civil társadalom kibontakozását jelző bázismozgalom, de a nyugati hatásnak is van benne része – mondta lapunknak a napokban Budapesten tárgyalt 44 éves politikusnő, aki a Cipi Livni korábbi külügyminiszter nevével fémjelzett párt tagjaként az Izraeli–Magyar Parlamenti Baráti Társaság elnöki posztját is betölti. Egyiptomról (Izrael legfontosabb régiós partneréről) a sorkatonaként a katonai hírszerzésnél szolgált háromgyermekes családanya szintén elővigyázatosan nyilatkozott.

– A kapcsolatainkban voltak ugyan hullámvölgyek, Egyiptom azonban stabil partnernek bizonyult. Minden a vezetőktől függ, de meggyőződésem, hogy az egyiptomi nép békében akar élni velünk – válaszolta arra, hogy nem tartanak-e radikális iszlamista fordulattól.

A Hamaszt illetően Zuaretz kevésbé válogatta meg a szavait. A Gázai övezetet uraló radikális szervezetet Irán „meghosszabbított kezének” nevezte. Az arab lázongások a Hamasznak is azt üzenik, hogy nem nyomhatja el többé az embereket. – A Hamasszal addig nem lehet tárgyalni, amíg az a zsidó állam elpusztítására törekszik – hangsúlyozta.

A volt Szovjetunióban született, már Izraelben nevelkedett politikus szerint az új ciszjordániai zsidó telepek akadályozzák a palesztinokkal való megbékélést, ezért ellenzi azok építését. A megállapodás alapvetően nem a vitatott ötszázaléknyi földterületen múlik, bár a Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormány sem törekszik a megegyezésre. – A közel-keleti békét sokkal szélesebb perspektívából kell nézni. A térségben a Nyugat küzd a Gázában és Libanonban jelen lévő szélsőséges iszlámmal, elsősorban Iránnal – fejtegette.

A Magyarországon is tapasztalható antiszemita megnyilvánulások kapcsán Orit Zuaretz leszögezte: nem szabad elfelejteni, hogy a holokauszthoz vezető folyamat is a kisebbségek elleni verbális erőszakkal indult. – A magyar szélsőjobb nagyon hangos, a gazdasági válságban könnyen verbuválhat híveket. Úgy látom, hogy a magyar kormány tudatában van felelősségének, megteszi a szükséges lépéseket – hangoztatta.

Magyarországot Izrael barátjának, egyben olyan stratégiai fontosságú EU-s partnernek nevezte, amely tisztában van azzal, mi a különbség a barátok közötti jogos kritika és a másik létének megkérdőjelezése között. – A múltat a felnövő generációk miatt sem felejthetjük el, ugyanakkor a jövőbe kell néznünk. Az izraeli–magyar kapcsolatokban sok új izgalmas együttműködési terület kínálkozik, például az energia- és vízgazdálkodásban, a környezetvédelemben – közölte Zuaretz.

Orit Zuaretz sorkatonaként a katonai hírszerzésnél szolgált
Orit Zuaretz sorkatonaként a katonai hírszerzésnél szolgált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.