Hidzsábot hozott a jázminos forradalom

Tuniszban a változások eddigi legnyilvánvalóbb jele, hogy egyre több lány, asszony fedi hidzsábbal, azaz kendővel fejét, részben arcát is.

Tény, hogy korábban is viseltek sokan fejkendőt a fővárosban és különösen vidéken, ám Észak-Afrikában, sőt mondhatni az egész arab világban kivételként Tunéziában tilos volt közintézményekben, így a minisztériumoktól kezdve az iskolákig ilyet hordani. Ben Ali elnök (1987-2011), aki megörökölte elődjétől, Habib Burgibától a nők egyenjogúságát biztosító rendelkezésekkel együtt a fejkendő viseletének szabályozását, tovább szigorította a szerinte iszlamista, s mint ilyen, politikai töltetű jelkép használatát a mindennapi életben: így például nem készülhetett igazolványkép fejkendővel.

Talán nem véletlen, hogy a Ben Ali rendszere ellen kirobbant tüntetések résztvevői között is már nagyszámban voltak fejkendős asszonyok, fiatal lányok. Ben Ali január 16-án menekült el Tunéziából, s azóta a gyakorlatban érvényét veszítette a hidzsáb tilalma.

– Sokan a társaim közül az egyetemen színes fejkendőben vannak, minden félelem nélkül – nyilatkozta Sanaa a madridi El País tudósítójának. LarousziMizouri,az ideiglenes kormány vallásügyi minisztere szerint pedig „a fejkendő viselete magánügy, amely a nők személyi szabadságjogának része”. Az évtizedeken át betiltott, a közelmúltban legalizált iszlamista mozgalom, az El Nahna (Újjászületés) vezetője, a külföldi száműzetéséből visszatért Rasid Ganussí azt nyilatkozta: szerinte nem kell sem kötelezővé tenni, sem tiltani a hidzsábot, mindenki maga döntse el, kívánja-e viselni.

Tunéziának persze a fejkendőnél most sokkal komolyabb gondot jelent a Líbiából érkezett menekültek tízezreinek ellátása. Közben a február végi nagy tuniszi demonstráció meghozta eredményét: hétfőn, kevesebb mint két hónap alatt már a harmadik átmeneti kormány tagjait nevezték ki. Olyanok távoztak Caid Esszebszi kormányfő kérésére, akiknek még kötődésük volt Ben Ali rendszeréhez. A 84 éves miniszterelnök a kabinet átalakításával egyidőben bejelentette a politikai rendőrség feloszlatását, a hírhedt állambiztonság volt felelős a megelőző évek elnyomásáért, erőszakáért. Fokozatosan, de változnak a dolgok a 10 millió lakosú észak-afrikai országban. Foud Mebazaa ideiglenes államfő július 24-re tűzte ki az alkotmányozó parlamenti választásokat.

A gazdaságra koncentrál az új egyiptomi kormány

A gazdaság beindítását nevezte fő feladatának Esszam Saraf, a hétfő este beiktatott új egyiptomi miniszterelnök. Saraf kormányában új miniszterek kerültek a külügy, belügy és igazságügyi tárca élére, ezzel is jelezve: szakítanak a Mubarak-rendszerrel. Szakértők szerint az új kormánynak körülbelül egy hónapnyi „kegyelmi ideje” van. A várakozásoknak nem lesz könnyű eleget tenni, bár a turisták visszaáramlása megkezdődött, a gazdaság egyéb ágazatait még időbe telik újraindítani. Égető feladat a rendőrség újraszervezése, valamint a rettegett belbiztonsági szolgálat átalakítása. Sokatmondó azonban, hogy a kormány az esküt Mohamed Huszein Tantaui, a legfőbb katonai tanács vezetője előtt tette le. Az Egyesült Államokban mérnökként végzett Saraf közlekedési miniszter volt Mubarak kabinetjében, de 2005 végén lemondott posztjáról. Aktívan támogatta a tüntetőket. (Reuters)

Ben Ali rendszere ellen sok fejkendős nő is tiltakozott
Ben Ali rendszere ellen sok fejkendős nő is tiltakozott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.