Kadhafi visszacsap

Húszan meghaltak és legalább harmincan megsebesültek vasárnap a felkelők és a kormányerők összecsapásában a kelet-líbiai Ben-Dzsavádban, amely Szirttől, Moammer Kadhafi szülőhelyétől mintegy száz kilométerre esik. A sebesültek között van egy francia újságíró is. A felkelők a túlerő hatására visszavonultak Rász Lanufba, ott próbálják kialakítani védelmi vonalukat.

Az ellenállók egyike elismerte, a kormányerők sokkal jobban fel vannak szerelve, nehézfegyvereik ellen képtelenség kézifegyverekkel védekezni, s ha a külföld nem segít, vérfürdő lesz Líbiában – írta az AFP. Más városokból is véres harcokról és sok halottról érkeztek jelentések.

Fegyverropogásra ébredt vasárnap a főváros, Tripoli is. Sokáig nem lehetett tudni a lövöldözés okát, majd az állami televízió adott rá magyarázatot: a kormányerők ünnepelték így két stratégiai fontosságú város, az-Závija és Misztráta visszafoglalását. A Kadhafi egyik fiához közel álló al-Líbia tévécsatorna azt is bejelentette: visszafoglalták az eddig ellenzéki kézen lévő Tobrukot és Rász Lanuf olajkikötőt is, ám ez utóbbit a felkelők is és a velük lévő nyugati újságírók is cáfolták. Az állami televízió szerint a rezsimhez hű erők megindultak az ország második legnagyobb városa, Bengázi ellen is. Ez utóbbi település a Kadhafi ellen két hete kirobbant népfelkelés központja, ott működik az ideiglenes kormány és a harcokat koordináló katonai tanács is – emlékeztetett a Reuters.

Kadhafi líbiai vezető szombaton exkluzív interjút adott a párizsi Le Journal du Dimanche című lapnak, s újból azt bizonygatta: ő a terrorizmus, az al-Kaida ellen harcol, s ezért fel nem foghatja, miért nem támogatja a Nyugat. Az ezredes azt szeretné, ha az ENSZ vizsgálóbizottságot küldene országába, segítene a válság leküzdésében, különben menekültek tömege árasztja el Európát.

A The Sunday Times szerint a brit hadsereg különleges alakulata, a SAS nyolcfős egységét fogták el a líbiai ellenállók. A kommandósok állítólag egy brit diplomatát kísértek, aki kapcsolatot keresett a lázadókkal. A SAS-egységet az ellenállók fellegvárába, Bengáziba vitték, ahonnan azt üzenték David Cameron brit miniszterelnöknek: Londonnak előbb el kell ismernie az ellenzéket Líbia törvényes képviselőjének, mielőtt tárgyalni kívánna vele. A SAS-egység időközben elhagyta az országot – jelentette a CNN.

A Bengáziban kikiáltott átmeneti kormány, a Nemzeti Líbiai Tanács bejelentette: mostantól az észak-afrikai ország egyetlen hivatalos képviselőjének tartja magát. A volt líbiai igazságügyminiszter által vezetett harminctagú testület több tagját, köztük a katonai főparancsnokot és a „külügyminisztert” is megnevezték. (BBC)

Lázadók gránáttűz alatt a Líbia keleti részében lévő Ben-Dzsavád közelében
Lázadók gránáttűz alatt a Líbia keleti részében lévő Ben-Dzsavád közelében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.