A szomszédba is elért a Facebook-forradalom

„Tolvajok! Tolvajok!” Ezt az egyszerű vádat skandálták a fiatal tüntetők, akik szerda este ellepték Zágráb belvárosát.

„Tolvajok! Tolvajok!” Ezt az egyszerű vádat skandálták a fiatal tüntetők, akik szerda este ellepték Zágráb belvárosát. A Vijesnik beszámolója szerint a Facebookon szervezett tüntetés félezer fővel indult, de hamarosan sok ezren csatlakoztak hozzájuk. A fiatalok a kormány és személyesen Jadranka Kosor kormányfő távozását követelték. A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség és az ellenzéki szociáldemokraták székházáról is letépték és elégették a pártzászlókat. Elhamvadt egy EU-zászló is.

A tüntetők a politikai elit távozását követelték. „Kapitalizmus? Köszönjük, nem!” –állt egy transzparensükön. –Kiraboltak minket, és a főváros már a külföldiek és a politikai elit tulajdona lett – mondta a 26 éves Ivan Perner, a megmozdulás szervezője. A tüntetők a kormány lemondását és azonnali választásokat követeltek.

Eközben a Zágrábban tárgyaló Viviane Reding EU-biztos udvarias szavakban dicsérte a tárgyalásokon elért horvát előmenetelt – más brüsszeli forrásokból viszont kiderül, hogy a helyzet nem rózsás. A 35 tárgyalási fejezetből még hét nyitott, az egyik legkényesebb az igazságszolgáltatás. Az EU – tanulva a bolgár–román állapotokból –éppen az igazságszolgáltatás átláthatóságát követeli, azt, hogy a bírósági és ügyészi szervezet valóban független legyen.

Az egyik legnehezebb megoldandó kérdés a háborús bűnösök megbüntetése, valamint a menekültek kárpótlása. Stefan Füle bővítési EU-biztos szeretné, ha a megbékélés kiterjedne az egész nyugat-balkáni térségre. A magyar elnökség június végéig tervezi befejezni a tárgyalásokat, de ez Füle szerint „igencsak ambiciózus elképzelés” – írta a Neurope.eu.

Rohamrendőrök állják el a zágrábi tüntetők útját a kormányépületeknél
Rohamrendőrök állják el a zágrábi tüntetők útját a kormányépületeknél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.