Kirúgták a szegénybank alapítóját

A Nobel-békedíjas Mohamed Junuszt elbocsátotta a saját maga alapította Grameen bank éléről a bangladesi kormány.

A bangladesi szegénybank létrehozóját, a Nobel-békedíjjal is kitüntetett közgazdászt az ország nemzeti bankjának vezetője váltotta le, és ezt egy levélben közölte a pénzintézettel – jelentette a Reuters.

A 70 éves Junusz alapította a világszerte ismert Grameenbankot, és 2000 óta volt annak vezetője. A férfit tavaly óta hevesen támadja az ország miniszterelnöke, Sheikh Hasina, mivel egy norvég dokumentumfilm azzal vádolta meg a szegénybank alapítóját: úgy manipulált az adományokkal, hogy kevesebb adót kelljen azok után fizetni. (A norvég hatóságok lezárták az ügyet, mivel nem találták bizonyítottnak a vádakat.)

Politikai elemzők szerint a miniszterelnök és Junusz ellentéte 2007-ből ered, amikor az átmeneti kormány ideje alatt a közgazdász felvetette, hogy saját pártot alapít, és elindul a választásokon. A politikus azóta politikai ellenfelet lát a bankalapítóban.

A bangladesi központi bank egy illetékese elmondta: a pénzügyminisztériumnak címzett levélben Junusz azonnali visszavonulására szólítottak fel, mivel már közel egy évtizeddel régebben van posztján, mint azt a törvény engedi. A bangladesi kereskedelmi bankok igazgatóinak hivatalos nyugdíjkorhatára 60 év. A BBC szerint Junusz irodája közölte: később adnak ki közleményt a témában. Junusz azonban azt állítja, hogy a bank igazgatótanácsa, mely nagyrészt a bank adósaiból áll, megengedte neki, hogy addig maradjon, amíg képes ellátni feladatait.

A miniszterelnök korábban azt nyilatkozta Junuszról, hogy „a szegények vérét szívja”, és élesen kritizálta a Grameen kölcsönzési gyakorlatát.

A mikrohitelezést sokáig a szegénységből kivezető útnak tartották a harmadik világ számára. A kis összegű kölcsönökből indítottak kisvállalkozásokat szegények – legtöbbször nők. Számtalan mikrohitel-intézetet alapítottak a koncepció kidolgozása, az 1970-es évek óta. Az elmúlt évtizedben azonban megjelent a spekulációs tőke is a mikrohitelezésben, egyre nagyobb profitot követelve.

A magas kamatokat sokan nem tudták fizetni, adósságspirálba kerültek. Indiából olyan öngyilkosságokról is érkeztek hírek, melyek oka feltehetőleg az volt, hogy az adós nem tudta visszafi zetni a hitelt. Az indiai Andra Prades államban egyes politikusok arra szólították fel a lakosságot, hogy ne fizessék vissza a hitelt, és a pénzintézetek szigorúbb szabályozását sürgették. Épp Mohamed Junusz volt azonban az, aki néhány hónapja a The New York Times amerikai napilap hasábjain felelős hitelezésre szólította fel a szegénybankokat és kritizálta az általuk felszámolt magas kamatot, illetve felelőtlen hitelkihelyezést.

Mohamed Junusz a dakkai bíróságon
Mohamed Junusz a dakkai bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.