Afganisztán: egyelőre maradunk

Hamarosan a kormány elé kerül az afganisztáni tartományi újjáépítési csoport (PRT) mandátumának kérdése – mondta lapunknak Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója telefonon, aki az afganisztáni és pakisztáni különmegbízottakat tömörítő összekötő csoport ülésén vett részt a Szaúd-arábiai Dzsiddában.

A magyar PRT (230 katona) mandátuma áprilisban jár le. –Egyelőre marad a PRT – kommentálta Sztáray. A kabuli reptéren szolgálatot teljesítő hetven katona missziója a végéhez közeledik, így az Afganisztánban állomásozók száma 430 körül lesz. Megtudtuk, hogy a napokban küldik ki Baglanba az új civil képviselőt, Nyerki Józsefet.

Hamid Karzai afgán elnök március 21-én jelenti be, mely területeket veszik át elsőként az afgán biztonsági erők a nemzetközi csapatoktól. – Még nem olyan a helyzet Baglanban, hogy Magyarország benne legyen az első csoportban – mondta a politikai igazgató.

A középtávú tervek szerint 2014-re megszűnnek a PRT-k, utána főleg kiképzők és az államépítés, illetve a fejlesztési területen dolgozók maradának Afganisztánban. Az összekötő csoport az Afganisztán kérdésében érdekelt szereplőket tömöríti. A dzsiddai konferencia célja azt volt, hogy a résztvevők áttekintsék, miként kezdődhet meg a felelősség átadása az afgánoknak az idén. Ehhez nélkülözhetetlen az afgán biztonsági erők kiépítése és az afgán társadalmon belüli kiegyezés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.