Távirati stílusban

Minisztercsere Németországban

Lemondott a védelmi miniszteri posztról Karl-Theodor zu Guttenberg. A 37 éves CSU-politikus azért kényszerült erre, mert kiderült, doktori értekezésének nagyobb részét plagizálta. A korábban kormányfőjelöltnek is tartott arisztokratát az eddigi belügyminiszter Thomas de Maiziere váltotta fel. Az 57 éves CDU-politikus korábbanAngela Merkel stábfőnöke volt és 2009-ig vezette a belügyi tárcát. Az ő eddigi posztját Hans-Peter Friedrich kapta meg. (BBC)

 

Merénylet Frankfurt repülőterén

Két ember meghalt, amikor egy férfi tüzet nyitott egy amerikai katonákat szállító teherautóra a németországi város légikikötőjénél. Egy sofőr és egy amerikai katona életét vesztette, két katona súlyosan megsérült, amikor egy feltehetően albán férfi tüzet nyitott egy katonákat szállító buszon Frankfurtban, Európa második legnagyobb repülőterének 2-es terminálja előtt. A gyanúsítottat – sajtóértesülések szerint egy 21 éves, feltehetően szerb koszovói férfit – őrizetbe vették a merénylet után. A támadás délután fél négy előtt tíz perccel történt. A támadást terrorista cselekményként vizsgálják a német hatóságok. (Munkatársunktól)

Szűkös a katonakoszt az ukrán seregben

Nem csak az elavult fegyverzet okoz gondot Európa egyik legnépesebb haderejében. A kétszázezres ukrán seregben a repülőgépek és a helikopterek kilencven százaléka nem bevethető. Egyre kevesebb élelem jut a haza védelmezőinek. Legutóbb két közétkeztetési cég hagyott fel az élelmiszer-szállítással több mint százmillió hrivnyás tartozás miatt. Az ukrán katonák ritkán látnak gyümölcsöt, zöldséget, tojást, sajtot. A norma szerint napi 4000 kalória jár nekik, amiért az állam fejenként 500 forintnak megfelelő összeget fizetne. (Munkatársunktól)

Védhatalmat kér Tőkés László

A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) brüsszeli kihelyezett ülése után Tőkés László európai képviselő elmondta: a szervezet Magyarországtól azt kéri, hogy vállaljon „védhatalmi státuszt” a határon túli magyar kisebbségek ügyében. A többségi nemzetek politikusaitól pedig azt, hogy rendezzék az autonómiatörekvések kérdését. A KMAT az EU-tól azt kéri, hogy az unió támogassa az autonómiatörekvéseket. (Brüsszeli tudósítónktól)

Karl-Theodor zu Guttenberg az eddigi és Thomas de Maiziere az új német védelmi miniszter
Karl-Theodor zu Guttenberg az eddigi és Thomas de Maiziere az új német védelmi miniszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.