Tarthatatlan zseni

Fékezhetetlen, kezelhetetlen zseninek tartották. A divat világában bálványnak számított, akinek a múltban több kilengését megbocsátották.

A híres brit tervező, John Galliano most azonban olyan területre tévedt, ahol tarthatatlanná vált munkaadója, a Christian Dior számára. A párizsi divatház kirúgta az antiszemita kijelentések miatt eljárás alá vont kreatív igazgatóját.

A Dior azt követően közölte az 50 éves sztárdizájner azonnali hatályú elbocsátását, hogy a The Sun brit bulvárlap honlapján megjelent egy amatőr videofelvétel. Ezen a láthatóan részeg tervező azt mondta az őt filmezőknek, hogy „I love Hitler!”, azaz „Szeretem Hitlert!”. Majd bódulatában így folytatta: „a hozzátok hasonló emberek halottak lennének, anyátokat, felmenőiteket már mind a p….ba elgázosították volna!”. A Dior közleményben tudatta, hogy Galliano viselkedését undorítónak tartja. Az érintett már elhagyta Párizst, hírek szerint egy észak-amerikai szanatóriumba vonult be, hogy kezeltesse súlyos alkoholizmusát.

Galliano ellen egy másik zsidózási ügyben is eljárás folyik. Állítólag ugyanabban a felkapott étterem-kávéházban, a párizsi zsidó negyednek is otthont adó Marais-ban lévő La Perleben tett antiszemita megjegyzéseket egy párra. Galliano ügyvédei tagadják a vádakat. Az AFP szerint a La Perle alkalmazottjai sem emlékeznek arra, hogy a homoszexualitását nyíltan vállaló híresség száját antiszemita gyalázkodások hagyták volna el. A francia törvények értelmében antiszemita megnyilvánulásokért akár hat hónapos szabadságvesztés is kiszabható.

A Dior számára akkor vált több mint kínossá az 1996-ban a Givenchytől leigazolt Galliano, amikor a párizsi divatcég egyik parfümkollekciójának „arca”, Natalie Portman nyilvánosan elhatárolódott a tervezőtől. A Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításért Oscardíjjal jutalmazott amerikai színésznő közölte: zsidó származására büszke emberként undorral tölti el Galliano viselkedése, akivel nem kíván semmiféle közösséget vállalni – írta az AP. Portman az Oscar-gálán nem volt hajlandó a Galliano által tervezett ruhát viselni. Nicole Kidman és Sharon Stone viszont az excentrikus tervező kézjegyét viselő ruhakölteményben jelent meg.

 

Hat hónapot kaphat

Galliano akár hat hónapnyi letöltendő börtönbüntetést is kaphat, amennyiben elítélik - nyilatkozták francia ügyészek, akik szerint a divattervező hamarosan bíróság elé állhat. A Dior tervezője időközben bocsánatot kért, ám továbbra is fenntartja azon véleményét, miszerint ő nem antiszemita. "Az antiszemitizmusnak és rasszizmusnak nincs helye a társdalmunkban. Őszintén sajnálom, ha a viselkedésemmel bárkit is megsértettem. Csak saját magamat hibáztathatom. Segítséget fogok igénybe venni és remélem, hogy az idő is segít kiküszöbölni azokat a hibáimat, amelyek miatt ez megtörténhetett" - áll a hivatalos közleményben.

 

Bocsánatot kért a Kishidan nevű japán popegyüttes menedzsere, valamint lemezkiadója, a Sony Music azért, mert a hat fiúból álló formáció február végén SS-egyenruhára emlékeztető fekete iskolai uniformisban lépett fel egy tévéshow-ban. (BBC)

Galliano egy párizsi rendőrőrsre érkezik márciusban. Semmi személyes meggyőződés
Galliano egy párizsi rendőrőrsre érkezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.