Pakisztán: ismét öltek

A pakisztáni kormány egyetlen keresztény tagját, Shahbaz Bhatti vallási kisebbségügyi minisztert tegnap meggyilkolták Iszlámábádban, amikor gépkocsijában utazott.

Sofőrje, aki csak kisebb sérülést szenvedett, elmondta, hogy egy fehér gépkocsi állt meg mellettük, négy utassal. Egyikük kiszállt az autóból és Kalasnyikovjából sorozatot lőtt ki a hátul ülő miniszterre, akivel ezúttal nem voltak testőrei.

A tettesek által hátrahagyott röplapokon az al-Kaida és a tálibok Pandzsáb tartománybeli szervezete a „büntetést” azzal indokolta, hogy a miniszter Mohamed próféta káromlója volt. Bhatti két hónapon belül a második politikus, akivel ilyen váddal végeztek. Januárban Salman Taseer, Pandzsáb tartomány kormányzóját ölték meg, ráadásul éppen egyik testőre, mert változtatást javasolt az istenkáromlást büntető törvényen. Egy a BBC-ben most megismételt korábbi interjújában Bhatti jelezte, hogy a tálibok által a fejére kitűzött vérdíj sem tántorítja el az említett törvény módosításának kezdeményezésétől, mert azt a vallási kisebbségek, így a (lakosság kevesebb, mint két százalékát kitevő) keresztények üldözésére lehet felhasználni. Mint a Reuters emlékeztet, a törvény alapján még novemberben egy négygyermekes keresztény asszonyt ítélt halálra a bíróság, mert a szomszédai azt állították, hogy szidalmazta Mohamed prófétát.

Az Egyesült Államokkal az afganisztáni tálibok elleni háborúban szövetséges Aszif Ali Zardari elnök népszerűtlen koalíciós kormányára egyre nagyobb nyomás nehezedik a radikális iszlamisták részéről. Ennek tulajdonítható, hogy a kormány jelezte, hogy nem tervezik a drákói törvény megváltoztatását. Más kérdés, hogy az elnök most elítélte a gyilkosságot.

Nem világos, hogy milyen hatása lesz a merényletnek a CIA-val kapcsolatban álló amerikai Raymond Davis ügyére, akinek a forgatókönyv szerint ma lesz újabb meghallgatása a börtönben. Davis még január végén lelőtt két motorost Lahore egyik utcai kereszteződésénél, mert állítólag megpróbálták kirabolni. Minthogy az amerikai konzulátusnál volt munkatársként bejegyezve, Washington a diplomáciai mentességre hivatkozva elengedését sürgeti.

A Vatikán „rendkívüli súlyú erőszakként” ítélte el Bhatti meggyilkolását, aki tavaly szeptemberben járt XVI. Benedek pápánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.