Bengázi ellenzéki volt

Nem a bolgár egészségügyi személyzet, hanem a Kadhafirendszer felelős négyszáz gyerek AIDS-fertőzéséért Bengáziban – mondta az al-Dzsazíra tévében Líbia korábbi igazságügyi minisztere. Musztafa Abudel-Dzsalilnyilatkozatát gyorsan átvette a bolgár sajtó is. Az egykor két ízben is halálra ítélt ápolónők régen vártak erre a beismerésre.

A nővéreket és egy palesztin orvost 1999-ben tartóztatták le, miután a kelet-líbiai város gyermekkórházában kitört a járvány. A rezsim először azzal vádolta őket, hogy az izraeli titkosszolgálat és a CIA megbízásából fertőzték meg a gyerekeket. Később, amikor Kadhafi viszonya rendeződött a Nyugattal, ezt kitételt elhagyták.

Nyolc évig voltak börtönben, iszonyú körülmények között. A beteg és meghalt gyerekek családtagjai gyakran tüntettek a börtön előtt, vérbosszút követelve. A bolgár állam szinte mindent megpróbált, nemzetközi szakértőket vetettek be, akik bebizonyították, hogy a fertőzés az ápolónők alkalmazását megelőzően történt. A halálos ítéletet megismételték, végül Bulgária EU-csatlakozása után a francia elnöki pár líbiai útja után 2007-ben szabadultak. Mind visszatértek eredeti pályájukhoz.

– A városban mindig érezhető volt a Kadhafi-ellenes szellem – mondta Krisztiana Valcseva. Az elmúlt hetek eseményei megerősítették, hogy a kelet-líbiai térség nem azonosult a rezsimmel, a lakosok ellenzéki beállítottságúak voltak. Ha nyilvánosan elismerte volna a rezsim, hogy az AIDS-járványt a rettentes higiéniai állapotok, a csak névlegesen ingyenes és általános orvosi ellátás gyatrasága okozta, az emberek az utcára mentek. Így dühüket az ártatlan ápolószemélyzet ellen irányították. A nővérek boldogok, hogy végre Líbiában is elismerik: nem felelősek a betegségért.

A bolgár lapokban megszólaló egykori halálraítéltek nem egyformán ítélik meg a helyzetet. Naszja Nenova bízik abban, hogy Líbia demokrácia lesz, míg Valja Cservenyaska és Valentina Sziropolu úgy gondolja, hogy a diktátor még megúszhatja. A bőrükön érezték a diktatúrát – magyarázzák borúlátásukat. Egy miniszterelnöki nyilatkozat megrontotta az ápolónők örömét. Bojko Boriszov kormányfő egy sajtóértekezleten arra panaszkodott, hogy Kadhafi megzsarolta Bulgáriát, és az ápolónőkért cserébe elérte 130 millió dollár államadósság elengedését. – A szabadságunkat az EU-nak köszönhettük –mondta Cservenyaska. Zdravko Georgiev bolgár orvos, aki az ügy kapcsán nyolc évet volt háziőrizetben, azt mondta, hogy a kormányfő „csúf nyilatkozatot tett, mivel szövegéből az derült ki, hogy bolgárok azért szegények, mert az adófizetők pénzét az egészségügyiek szabadítására fecsérelték el”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.