Zárójelet kapott az országnév

Hosszú háttértárgyalások és világszervezeti közvetítés után, megoldódhat a húsz éve húzódó görög–macedón névkonfliktus. De előtte még szavazás és népszavazás is lesz.

Csak a balkáni országok sajtója figyelt fel a hírre, hogy a macedón kormány végre megállapodott egy új országnévben, amibe – esetleg – Görögország is belemehet. A hírek szerint azt közölték Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy elfogadják megbízottjának, Matthew Nimetznek a javaslatát, és az ország neve lehet Macedón Köztársaság (Szkopje) a jövőben.

A névvita húsz éve tart. Athén arra hivatkozik, hogy északi tartományának is Macedónia a neve, és ha tudomásul venné, hogy ugyanezzel a névvel létezik egy másik ország, úgy elismerné annak esetleges területi követeléseit. Felmerült már a Szláv-Macedónia, a Vardari Macedónia és az Észak-Macedónia megoldás is. Macedóniát az ENSZ-ben FYROM névvel emlegetik, ami „Macedónia volt jugoszláv köztársaságot” jelez. A világ országainak jó része alkotmányos nevén ismeri el a 25 százalékban albánok lakta 2,1 milliós balkáni államot. A bonyodalom oka a történelemben van: a macedón nemzet későn alakult ki, az államiság elemei is csak a szocialista Jugoszláviában épülhettek ki, ahogy az irodalmi nyelv is. (A macedón a bolgár nyelv igen közeli rokona.)

Az utóbbi években viszonylag rendezetten fejlődő ország tagjelöltje a NATO-nak és az EU-nak is. Athén azonban eddig megvétózta a felvételt a névvita miatt. A görögökkel való viszonyt bonyolítja, hogy Észak-Görögországban jelentős macedón lakosság él, akiknek a görög törvények nem adnak nemzeti kisebbségi jogokat. Őket egyébként a bolgárok is a magukénak vallják, s mivel sokan muzulmánok, a törökök is a maguk kisebbségei közé sorolnák őket.

A görögök egyszer már alaposan belenyúltak a macedón nemzeti érzelmekbe, amikor kikényszerítették a nemzeti lobogó megváltoztatását. Azon ugyanis korábban a „verginai nap” volt, egy tizenhat ágú arany dísz, amelyet Görög-Macedóniában találtak a régészek 1977-ben. A II. Fülöp makedón királynak tulajdonított kincset Athén levédette. Így Szkopjénak új zászlót kellett terveztetnie.

Most mindenesetre a jobbközép macedón kormány azt tervezi, népszavazást írnak ki az ország névmódosításáról. Lehet, hogy ez egybe esik egy idő előtti képviselő-választással is. A szociáldemokrata ellenzék vitatja az előző választás eredményét, s régóta új voksolást követelt. Elképzelhető, hogy az országnév-módosítás a jobboldalnak kedvez majd. Mindenesetre biztos nacionalista kampányra lehet számítani a következő hetekben, a Balkán szívében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.