Az RMDSZ belebukhat a kitartásba

Kelemen Hunor, a szövetség új elnöke számára a legnagyobb kihívás az előd, Markó Béla eredményessége – derül ki a lapunknak nyilatkozó elemzők értékeléséből.

Kelemen Hunornak nehéz lesz kilépni Markó Béla árnyékából – véli Zoe Petre. Az egyetemi tanár és elemző szerint az azonnali kihívás az RMDSZ új vezetése számára a gazdasági válság. A helyzetet bonyolítja, hogy a vezető kormánypárt teljességgel elutasítja a párbeszédet a többi társadalmi szereplővel, beleértve a politikai pártokat. – Emiatt nehéz elképzelni, hogy a 2012-es választások utáni kormány úgy fog kinézni, ahogyan azt a Demokrata Liberális Párt elképzeli. Értem az RMDSZ kitartását is, de nem vagyok biztos benne, hogy ezt a magyar választó megfelelően értékeli majd – mondja.

Zoe Petre szerint hosszabb távon az RMDSZ számára hátrány az eddigi eredményesség. 1996-ban merült fel először komolyan a kisebbségi jogok biztosítása, és azóta sok minden megváltozott. Az RMDSZ sorsdöntő stratégiai döntés előtt áll: milyen mértékben képviselheti továbbra is csak a magyarok érdekeit?

Lejárt volna az etnikai pártok ideje? – Rövidesen le fog. Amiben az RMDSZ hallathatná a szavát, ez általában véve a demokratikus szabályok betartása. Ám ezt a kormánykoalíció tagjaként nem igazán teheti meg – vallja az elemző.

Horváth István szociológus számára egyértelmű, hogy a romániai magyarság politikai egységét nem lehet visszaállítani. A helyzetet bonyolítja az előző vezetés eredményessége. – Új jövőképet kell megfogalmazni. Itt nemcsak arról van szó, hogy kell valamit mondani a romániai magyarságnak, hanem tovább is kell lépni attól, ami két évtized alatt megvalósult. Egyszerre realista és lelkesítő programot kell megfogalmazni, és ez rendkívül nehéz –hangsúlyozza.

– Az RMDSZ új vezetése várhatóan folytatja Markó Béla mérsékelt politikáját, ami egyformán jó a magyar kisebbségnek és a román többségnek – véli Cristian Tudor Popescu, a Gandul című napilap kommentátora. A befolyásos román újságíró szerint a legnehezebb feladat Kelemen Hunor számára az lesz, hogy megtalálja a kellő egyensúlyt Budapest és Bukarest között.

– Remélem, hogy megőrzi az önállóságot, amely jellemző volt az RDMSZ-re Markó Béla elnöksége alatt – mondja Popescu. Ami a bukaresti politizálást illeti, szerinte az RDMSZ részéről természetes, hogy aszerint választ partnert, hogy az őt támogató közösség mit nyer az adott tömörüléshez való tartozásból. Másfelől a magyarok érdeke azt diktálja, hogy az RMDSZ politikája a jövőben hozzájuk elsősorban mint román állampolgárokhoz szóljanak.

Stelian Tanase politológus szerint az RMDSZ 2012 után is kormányon lesz, ha bejut a parlamentbe. – A szociális-gazdasági elégedetlenség kezelése a legnagyobb kihívás Kelemen Hunor számára. Ha negyedével csökken a fizetése valakinek, nem számít, hogy magyar vagy román, a reakció ugyanaz. Kérdés tehát, hogy elmennek-e a magyarok szavazni, és ha igen, az RDMSZ-re voksolnak-e.

Kelemen Hunor, az RMDSZ új elnöke megválasztása után beszédet mond
Kelemen Hunor, az RMDSZ új elnöke megválasztása után beszédet mond
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.