Moszkva: terhes nőket már tilos ütni

Milicija helyett policija lett az orosz rendőrség neve a kedden életbe léptetett törvény értelmében. Az 1917-ben létrehozott intézmény új neve mellé Dmitrij Medvegyev a belügyi erők mélyreható reformját is ígéri. Igaz, a papíron 200 ezer belügyi munkatárs elbocsátását is jelentő átalakítás inkább a 2012-es elnökválasztásra készülő államfő pótcselekvésének tűnik a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

Májusig befejeződik az 1,3 milliós belügyi állomány teljes újraellenőrzése, majd 2012-re 1,1 millióra csökken a létszám. – Ez főleg a betöltetlen posztok megszüntetésével jár, a valódi elbocsátások főként a kistelepülések rendőreit fogják érinteni – vélekedett lapunknak Sztanyiszlav Belkovszkij. Az orosz politológus szerint így az átalakítás nagy vesztesei a periferikus térségek lesznek, ahol tovább nő a bűnözés. A korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépés viszont nem lesz hatékonyabb. Sőt sokak szerint a rendőrséget átható korrupciót csak erősíti az alkalmazottakat egzisztenciálisan veszélyeztető átvilágítás.

Noha Medvegyev külön bizottságot hozott létre a rendőrségi felső vezetők ellenőrzésére, ők valószínűleg a helyükön maradnak. Így Rasid Nurgalijev belügyminiszter is, akit még 2004-ben nevezett ki Vlagyimir Putyin akkori elnök, jelenlegi kormányfő. Marad Nurgalijev nyolc helyettese is.

A törvény – amelyet a kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország (JeR) támogatott, a három ellenzéki frakció elutasított – „emberarcúbb” rendőrséget ígér. Előírja az intézkedő rendőr azonosíthatóságát, biztosítja az őrizettbe vettek jogát a telefonhívásra. Ellenzéki kezdeményezés volt, hogy a rendőrök „ne üthessenek nőket”, de ezt a törvény csak a „láthatóan állapotos” nőkre szűkítette.

– Medvegyev az akcióval politikai tőkét gyűjt az újraválasztáshoz, a „Putyin árnyékából kilépő reformer” imidzsét erősítve, bár szerintem kevés politikai hozadéka lesz az átalakításnak – vélte Belkovszkij. Utalt arra, hogy egyelőre források sincsenek az ígért átalakításra: csak az „átcímkézés” költsége 500 millió rubel (3,5 milliárd forint), és az év végéig nem jelennek meg az ígért új egyenruhák sem.

Putyin hátrahúzódva kíséri figyelemmel az átalakítást. Óvott a kapkodástól, de optimistán nyilatkozott a hangsúlyozottan medvegyevi kezdeményezésről. – A kormányfő némi iróniával kezeli az ügyet, ami nem a támogatásával indult el, de ő nem is ellenzi azt –mondja a politológus. Szerinte egyébként is nagy kérdés, hogy vissza kíván-e térni az elnöki posztra Putyin. – A politikával összefonódott gazdasági elit ezt biztosan nem akarja. Nekik az erőtlenebb Medvegyev a kényelmesebb megoldás – közölte Belkovszkij. Szerinte Putyin inkább a biztonságos visszavonuláson dolgozik, ennek azonban az is része, hogy lebegteti esetleges újraindulását.

Az orosz milicija átnevezése ellen tüntetőt tepernek a földre Moszkvában
Az orosz milicija átnevezése ellen tüntetőt tepernek a földre Moszkvában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.