Kihunyt a német üstökös

Hiába gondolták szupersztárnak, ekkora nyomást már nem tudott elviselni. A plágiumbotrányba keveredett német védelmi miniszter, a sajtó egy része által politikai üstökösként kezelt Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) bejelentette: távozik posztjáról.

A német kereszténypártok legnépszerűbb politikusának „bukása” Angela Merkel számára is több mint kínos: a kancellár és CDU-elnök másfél év leforgása alatt immár a második védelmi miniszterét veszíti el. A báró plágiumügye kapcsán megnyilvánult hosszú hallgatása pedig csak tovább növelte belső pártellenzékének elégedetlenségét – emlékeztetett a berlini Die Welt.

Merkel kedden rövid nyilatkozatban azt mondta, meglepte Guttenberg lemondása, sajnálja védelmi minisztere távozását. Alig 24 órával korábban mindössze annyit közölt szóvivője révén, hogy a 39 éves bajor keresztény-szociális politikus élvezi a bizalmát. Amit az egyébként Merkelhez hű szövetségi oktatási miniszter, Annette Schavan (CDU) a müncheni Süddeutsche Zeitung szerint sokat sejtetően úgy kommentált: – Szégyellem magamat a plágiumügy miatt!

Guttenbergről két hete derült ki, hogy 2007-es doktori disszertációjához egész bekezdéseket vett át szó szerint újságcikkekből és Bundestag-jelentésekből is – anélkül, hogy feltüntette volna a forrásokat. Bár több konzervatív politikus, élükön Norbert Lammerttel, a Bundestag elnökével a fejét követelték, Guttenberg első körben csak a doktori címéről mondott le.

A botrány azonban csak dagadt: 23 ezer (!) német akadémikus és egyetemi tanár írt levelet Merkelnek, a miniszter távozását követelve. A fiatal politikussztár ellen csalás alapos gyanújával több büntetőfeljelentést tettek. A doktori munkáját befogadó Bayreuthi Egyetem hamarosan nyilvánosságra hozza belső vizsgálatának eredményét, amely nagy valószínűséggel megerősíti a plágiumvádakat – írta a dpa. A Bundeswehr soraiban is népszerűGuttenberg „élete legfájdalmasabb döntésének” nevezte lemondását.

Kínos helyzetbe került az egyik legrangosabb brit egyetem, a London School of Economics.

Kiszivárgott értesülések szerint a Master’s és PhD-fokozatát egyaránt itt megszerző Szaif Kadhafi idegen tollakkal ékeskedett.

Doktori dolgozata – források feltüntetése nélkül – egész fejezeteket tartalmaz más szerzők munkáiból. A Kadhafi fiú állítólag „szellemírót” is foglalkoztatott. Az LSE-n azt is vizsgálják, hogyan fogadhatták el a Nemzetközi Kadhafi Alapítvány 300 ezer fontos adományát. (Londoni tudósítónktól)

Guttenberg fájdalmas döntést hozott
Guttenberg fájdalmas döntést hozott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.