Kadhafi nem adja fel

Csapatokat küldött Moammer Kadhafi líbiai vezető országa nyugati határaihoz, megakadályozandó, hogy a terület az ellenzék kezére kerüljön. „A népem szeret engem. Az életüket adnák, hogy megvédjenek engem” – nyilatkozta a 41 éve hatalmon lévő Kadhafi a BBC brit televíziónak. Elemzők úgy vélik, hogy Kadhafinak alig lehet több az irányítása alatt, mint a másfél milliós főváros, Tripoli. Ám elképzelhető, hogy még egy utolsó elkeseredett katonai támadást intéz az ország visszaszerzése érdekében.

Egyre nagyobb a Kadhafira nehezedő nemzetközi nyomás. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Susan Rice azt közölte, hogy Washington mindaddig nyomást gyakorol Kadhafira, amíg le nem mond. Rice azonban nem árulta el, hogy az Obama-adminisztráció támogatná-e a „repüléstilalmi övezet” létrehozását Líbia felett. David Cameron brit miniszterelnök azt közölte, a Nyugat azért fontolgatja a katonai beavatkozás lehetőségét, mert „nem elfogadható”, hogy Kadhafi helikopterekkel és repülőkkel mészárolja le saját népét.

Míg egy kremli forrás az „élő politikai hulla” lemondását tartotta a legkívánatosabbnak a Reuters szerint, Moszkva nem támogatja a „repüléstilalmi övezetre” vonatkozó brit kezdeményezést. Alain Juppe francia külügyminiszter is óvatosan fogalmazott: szerinte bármiféle katonai beavatkozáshoz az ENSZ jóváhagyása szükséges. (A külső katonai beavatkozás gondolatát egyébként a líbiai ellenzék sem támogatja.) A francia kormány eközben kórházi felszerelésekkel ellátott gépeket küldött Bengáziba. Az észak-afrikai válságról az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezletet tart március 11-én.

Líbia olajexportja mindeközben a felére zsugorodott. Ez – a Kadhafi családhoz tartozó európai bankszámlák újabb zárolása mellett – szintén érzékenyen érinti a vezetést.

Humanitárius katasztrófaként írta le a helyzetet a tunéziai–líbiai határon az ENSZ menekültügyi főbiztossága. 25 ezer ember rekedt a két ország közti senkiföldjén, mert a tunéziai határőrök nem bírják elég gyorsan átengedni a Líbiából menekülőket.

Tripoliban tömegek álltak sorba kenyérért. – A helyzet elég feszült –mondta a Reutersnek egy 35 éves doktor. Kadhafiék közben nyugati újságírókat vittek Tripoliba, hogy bebizonyítsák, a fővárosban minden rendben, és sokan támogatják a líbiai vezetőt. A BBC egyik riportrere, aki részt vett a túrán, azt írta: szerinte amint elhaladt a Kadhafit támogató sokaság mellett az újságíróbusz, a tömeg máris abbahagyta az éljenzést.

A nyugat-líbiai Zavija városában továbbra is összetűzések zajlottak a Kadhafihoz hű erők és az ellenzékiek között. Szerdára az ellenzék által ellenőrzött területeken tüntetéseket terveznek, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a nyugati országrészben élőkkel.

Jemenben országszerte ismét több tízezren vonultak utcára, a tüntető diákokhoz az ellenzéki pártok is csatlakoztak. Intő jel lehet Ali Abdullah Szaleh elnök számára, hogy az ellenzék pártjára állt az ország legbefolyásosabb imámja és politikusa, Abdul-Madzsid al-Zindani sejk, aki két hete még Szalehet támogatta. Tegnap már a tüntetők közé vonult.

Ománban a hadsereg a levegőbe lőtt, hogy szétoszlassa a politikai reformokat és munkát követelő, negyedik napja az utcára vonuló tüntetőket.

Teheránban civil ruhába öltözött rendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetőket, miután Mehdi Karrubi és Mir Hosszein Muszavi ellenzéki vezetőket egy nappal korábban letartóztatták a hatóságok. A teheráni utcákat a BBC szerint nagy számban őrizték az iráni biztonsági erők, több helyen megakadályozták a tüntetést.

Ellenzékiek készülnek a harcra Bengáziban
Ellenzékiek készülnek a harcra Bengáziban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.