Líbia: harc városról városra

Fegyverszállítási tilalmat rendelt el az EU hétfőn Líbia ellen. A szankciók magukban foglalják az uniós vízumtilalmat és vagyonbefagyasztást Moammer Kadhafira és családtagjaira vonatkozóan.

Heves harcok folynak Líbiában: a helyzet a Tripolitól 50 kilométerre nyugatra fekvő az-Závija városban a legfeszültebb. A település a felkelők kezén van, de ők arra számítanak, hogy a Kadhafihoz hű katonai erők bármelyik pillanatban ellentámadásba lendülhetnek. Múlt csütörtökön már volt erre példa: akkor a líbiai vezetőhöz hű katonák ellentámadást indítottak a város egyik mecsetjében tábort verő felkelők ellen, s a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.

Helyszíni beszámolók szerint kiújultak a harcok a fővárostól 150 kilométerre keletre fekvő Miszrátában is, ahol kormányhű katonák helikopterről lőtték a helyi rádióadót. Ez annál fi gyelemre méltóbb, mert a dpa német hírügynökség korábbi jelentése szerint Kadhafi megingott rendszere már csak a fővárosra, Tripolira támaszkodhat. A Reuters jelentése szerint a keleti országrészben megkezdődött az ellenzéki katonák képzése, akik később Tripoli bevételére készülnek. A város egyelőre Kadhafi kezén van: uralma ellen tegnap közel tízezren tüntettek, amikor a hatóságok belelőttek a tömegbe – idézte a helyi Quryna című lapot a Reuters.

Eközben magas rangú európai diplomaták Genfben lázasan egyeztetnek a líbiai válságról, s arról tanakodnak, hogy az elfogadott szankciók után hozzanak-e katonai intézkedéseket a vérontás megállítása érdekében. A francia és a német kormány is azt fontolgatja, hogy Kadhafi hatalma gyengítésének érdekében repülési tilalmat vezet be az észak-afrikai ország légterében, ám egy ilyen lépéshez az ENSZ BT határozata szükséges, s a NATO-t is be kellene vonni.

A brit kormányfő hétfőn bejelentette: London szövetségeseivel terveket készít a líbiai légtérzár biztosítására, hogy megvédjék a líbiaiakat Kadhafi katonai támadásaitól – jelentette az MTI. David Cameron elmondta: Kadhafi távozásának kikényszerítéséhez minden lehetőséget fontolóra vesznek. –Nem zárjuk ki a katonai eszközök bevetését – mondta Cameron a brit parlamentben.

Az EU által elrendelt szankciók nagyon hasonlatosak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által szombaton életbe léptetett, s számos nyugati sajtótermék által bírált intézkedésekhez. A La Libre Belgique című belga lap például kevesli az ellenlépéseket, s szerinte sürgős katonai beavatkozásra lenne szükség Líbiában, elejét véve Kadhafi vérengzésének.

Az amerikai hadsereg szóvivője azonban tegnap elismerte: csapatösszevonásokat hajtanak végre a térségben. A művelet a haditengerészetet és a légierőt érinti, és a szóvivő szerint azt a célt szolgálja, hogy nagyobb rugalmassággal tudjanak reagálni a kialakuló helyzetre. A német Spiegel online ezt úgy értelmezi, hogy katonai akció készül Kadhafi ellen. ALibyan Youth Movement nevű szervezet a Facebookon máris reagált, bejelentették: nem fogják eltűrni a külföldi beavatkozást vagy hogy külföldi katonai bázisokat létesítsenek az országban. A kormánypárti csapatok tegnap délután egy fegyverraktárat bombáztak Bengáziban – ami azért is meglepő, mert a város napok óta a felkelők kezén van. A harcok kirobbanása óta először Kadhafi jelezte, hogy tárgyalna a felkelőkkel, és utasította a titkosszolgálat főnökét, hogy vegye fel a kapcsolatot velük – jelentette az al-Dzsazira. A líbiai válság egyik nyertese az orosz Gazprom, amely máris megkétszerezte az olaszországi gázszállításait.

Tunéziai katonák próbálnak nyugalomra inteni Líbiából érkezett egyiptomi menekülteket, akik a rossz körülmények miatt tüntettek
Tunéziai katonák próbálnak nyugalomra inteni Líbiából érkezett egyiptomi menekülteket, akik a rossz körülmények miatt tüntettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.