Kövesd a pénzt – kezdődnek Berlusconi perei

Nem jelent meg az adócsalásért hétfőn kezdődött bírósági tárgyalásán Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök – aki a feketén szerzett pénznél is többet költött nőkre.

Kövesd a pénzt, megtalálod a maffi ózót! – mondta az 1992-ben bombamerényletben meggyilkolt szicíliai bíró, Giovanni Falcone. Tanítványa, a milánói ügyész Ilda Bocassini húsz éve kutatja a Berlusconi-vagyon szálait: talált is 500 millió eurót. A vállalkozó-kormányfő offshore cégei filmsugárzási díjakat vettek, majd kevesebbért adták tovább Berlusconinak, adófizetés nélkül.

A mentelmi jogtól az alkotmánybíróság januárban fosztotta meg a miniszterelnököt. A per most újrakezdődik, a március 5-én és 12-én korrupció vádjával indított tárgyalásokkal, a David Mills brit ügyvédnek hamis tanúzásért fizetett 600 ezer dollár miatt. Miniszterelnöki elfoglaltságai okán Berlusconi nem lesz jelen – és kétséges az is, hogy részt vesz-e az április 6-ra kitűzött Ruby-peren. A líbiai események közben a kormányfőnek egyéb dolga is akad, de Kadhafi csak átmenetileg tudja Berlusconi bírósági ügyeit a napilapok belső oldalaira szorítani. Olaszország a líbiai harcoknál is kíváncsibban olvassa a nyolcszáz oldalas ügyészi aktát a 74 éves Silvio és a vele bunga-bungázó lányok viszonyáról. A vád ezúttal is a pénz útját követte, a miniszterelnököt fi atalkorúan frekventáló Ruby ellentmondásos emlékei helyett. A bankellenőrzések szerint 2010 januárjától, a „nőnek életemben nem fizettem” esküt tett kormányfő 483 ezer eurót utalt át tizenhárom lánynak. Száztizenötezret Alessandra Sorcinellinek, egy 74 ezer eurós ajándék gépkocsival.

Segítség volt – nyilatkozta az amerikai CNN hírtelevíziónak a másik kedvezményezett, Nicole Minetti. A táncosnőből lett kormánypárti képviselő az ügyészeknek kijelentette: lefeküdt a kormányfővel, de nem emlékszik, mikor. Lehallgatott telefonján Minetti rogygyant fenekű vénembernek nevezte Berlusconit.

Az erkölcsi és politikai váltást sürgető olaszokmárcius 12-én vonulnak ismét utcára. Időközben Berlusconi holdingjai tavaly 203 milliós nyereséggel zártak. – Nem lehet leváltani, parlamenti többsége van. Anynyi képviselőt vásárol, amenynyit akar – mondta volt szövetségese, Gianfranco Fini. Eközben Milánót plakátok lepték el: „Silvio, tarts ki, mentsd meg a demokraciát!” felirattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.