Kelemen Hunor az RMDSZ új elnöke

Kelemen Hunor veszi át Markó Béla helyét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki székében. A kétharmadnál is nagyobb győzelemhez hozzájárultak a magyar kormánypártok is azzal, hogy képviselői alig burkoltan megfenyegették az RMDSZ irányadó vonalát.

Egy erős szövetség jó elnöke akarok lenni – hangzott az RMDSZ új vezetőjének első reakciója a szavazás eredményének bejelentése után. Kelemen Hunor megköszönte a 18 év után leköszönő Markó Béla támogatását, amelyben közel másfél évtizedes politikai pályafutása során részesítette.

– Hétfőtől kezdődik a munka. Új fejezetet nyitunk, készülünk a 2012-es helyhatósági választásokra – mondta.

Világossá tette: elsődleges feladatának azt tekinti, hogy az RDMSZ a romániai magyarság legfontosabb érdek-képviseleti szerve maradjon. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ nyitva áll minden magyar ember előtt, de kezet nyújt minden létező vagy készülő szervezetnek is. Ezzel utalt a magyar kormány által nyíltan támogatott, Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra és a készülő néppártra. – Korrekt kapcsolatot akarunk Magyarországgal, de partnerséget, egyenlő felek között – fűzte hozzá. Megerősítette, hogy az RMDSZ kitart román kormányzó partnere mellett. Az együttműködést ajánló ellenzéki pártoknak azt üzente, „hirtelen pálfordulásra ne számítson senki”.

Az 536 érvényes szavazatból 371-et kapott Kelemen Hunor; Eckstein-Kovács Péterre 118-an, a magyarországi kormánypártok preferáltjára, Olosz Gergelyre 47-en voksoltak.

Kelemen egyébként is jó esélyeit tovább növelte a magyar kormánypártok képviselőinek felszólalása. A magyarországi vendégek közül elsőként felszólaló Semjén Zsolt közölte: „amikor önök döntenek, mindannyiunkról hoznak döntést; hogy milyen lesz az országnak a stabilitása, és milyen lesz a magyar–magyar kapcsolat.” A KDNP elnöke e mondatot – a korábbiaktól eltérően – a magával hozott papírról olvasta. A Fidesz üzenetét átadó Pelczné Gáll Ildikó úgy vélte: ahogy tavaly Magyarországon, az RMDSZ életében is eljött a változás ideje. Figyelmeztetett: amikor a jövendő elnökről dönt, az RMDSZ-nek gondolnia kell a környezetére is. – Ha ez a gondolkodás elmarad, valami véget ér. Ha a változás mellett döntenek, segítő kezet nyújtunk önöknek –mondta a küldöttek hurrogása közben.

A meghívottak után felszólaló Markó Béla leköszönő elnöke értékként szólt az önálló erdélyi politikáról, ám nem a hallottak hatására, hiszen nem tért el az írott beszédtől. A politikai alelnöki tisztség várományosaként felszólalóBorbély László viszont határozottan visszautasította a Budapestről jövő utasítgatást. – Nem ez jelenti a nemzetstratégiát. Partnerek vagyunk és leszünk a magyar kormánnyal, de kioktatásra nincs szükségünk. Nincs szükség olyanokra, akik nem látják a célt. A cél az, hogy összetartsuk ezt a közösséget – mondta, utalva a nyílt támogatásra, amelyet a Fidesz nyújt a pártalapításra készülő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak.

Eckstein-Kovács az elsők között gratulált Kelemen megválasztásához, illetve a szavazás előtti beszédében is jelezte, bármi lesz is az eredmény, „együtt megyünk tovább”. A harmadik jelölt, Olosz Gergely viszont egyes források szerint kilépni készül az RMDSZ-ből. Ezt látszik alátámasztani, hogy forrásaink szerint a magyar kormánypártok által támogatott jelölt szakértőket toboroz. Más vélemények szerint ugyanakkor Olosz belátta, hogy nem lenne esélye a karrierépítésre az RDMSZ-en kívül. Mindenesetre az új elnök kedvezőbb helyzetben van, mint elődje volt 1993-ban, amikor az RMDSZ közel állt a szakadáshoz.

A legnagyobb kihívást Kelemen abban látja, hogy az emberek eltávolodtak a szervezettől. – Egyetlen magyar közösség sem maradhat ki a mindennapi és hosszú távú döntésekből. Ezért kell kiszélesíteni a döntéshozatalt, a megyei és területi szervezeteknek, a platformoknak és az ifjúságnak helyet és beleszólást kell biztosítani a napi munkába – mondta még jelöltként. Ezt a célt is szolgálja az elfogadott alapszabály-módosítás.

Az RMDSZ X. nagyváradi kongresszusának második napján elfogadták a szervezet módosított programját, valamint több dokumentumot. Ezek egyike európai szintű kisebbségi keretszabályozást szorgalmaz, egy másik pedig üdvözli a kedvezményes honosítást lehetővé tevő jogszabályt.

Kelemen Hunornak (balra) gratulál Markó Béla
Kelemen Hunornak (balra) gratulál Markó Béla
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.