Hazatértek a magyarok Líbiából

Hazatért Líbiából az a 96 személy, akiket Tripoliból hozott el a Malév különjárata a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársainak kíséretében. A gépen mintegy hetven magyar és további tíz ország állampolgára tartózkodott.

– Bravúros fel- és leszállás volt, de megoldottuk – adott jelentést a helyszínen Hajdú János tábornok, a TEK igazgatója. A Boeing 737-800-as gép vasárnap hajnalban szállt le Tripoliban. A tervek szerint már reggel tízkor indult volna viszsza, ám végül hét órás várakozásra kényszerült. – Az érkezés simán ment, de azt hittem, ma már nem is tudunk visszajönni – mondta lapunknak Polgár László. Az Malév repülőgép-mérnöke megjegyezte, hogy „madártávlatból” nem látszik a líbiai fővároson, hogy polgárháborús helyzet uralkodna. A repülőtéren a kényszervárakozást sem ez okozta, hanem az, hogy a napok óta várakozó utasokat öszsze kellett gyűjteni a repülőtéren, ráadásul sokan papírok nélkül érkeztek, ami megnehezítette a kilépéshez szükséges papírmunkát. Technikailag viszont a felszállás nem ütközött nehézségekbe.

– A Magyar Köztársaság soha nem hagy senkit egyedül. Mindenkiért elmegyünk – jelentette ki a helyszínre érkezett Hende Csaba honvédelmi miniszter. A gépet a Ferihegy 1-en vele együtt fogadó Martonyi János külügyminiszter a tripoli magyar nagykövetség munkáját emelte ki. – Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt 12 napban életük kockáztatása árán szervezték meg a helyszínen ezt az akciót – mondta Martonyi, hozzátéve, hogy a képviselet dolgozói önszántukból a kaotikus országban maradtak, így a magyar misszió – ellentétben sok más EU-s ország képviseletével – továbbra is működik Líbiában. – Erre azért is van szükség, mert Magyarországra az EU soros elnökeként fontos feladat hárul a térségben – mondta Martonyi. Hozzátette: azt azonban nem tudhatják, mi történik Líbiában az elkövetkezendő napokban, de a kinti munkatársaknak minden segítséget megadnak.

Hétórás várakozás után indult vissza a magyar gép utasaival Tripoliból
Hétórás várakozás után indult vissza a magyar gép utasaival Tripoliból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.