Az ír szavazók elzavarták a kormánypártot

Fölényes győzelmet aratott az ír Fine Gael párt a kormányzó Fianna Fail felett az előre hozott választásokon. Fennállásának legjobb eredményével a Munkáspárt lehet a kormányban a koalíciós partner. A Sinn Féin is megsokszorozta képviselői számát.

Legkevésbé az év elején lemondott taoiseach (miniszterelnök), Brian Cowen csodálkozott azon, hogy pártja, a Fianna Fail alulmaradt az előre hozott választáson. Azt azonban még ő sem gondolhatta, hogy a pártja 1932 óta először szerez 39 százaléknál kevesebb szavazatot. Az a párt esett ki ezzel a kormányból, amely közel hetven éven át meghatározta Írország politikáját.

A választók a gazdasági válságért büntették ilyen súlyosan a kormánypártot. A krízis csúcspontján Dublin a Nemzetközi Monetáris Alap és az Európai Unió közös, 85 milliárd eurós segélycsomagjának elfogadására kényszerült.

A lapzártakor még nem végleges eredmények szerint a 166 fős ír parlamentben a középen elhelyezkedő Fianna Failhoz képest korábban konzervatívnak számító Fine Gael 75 képviselői helyhez jut. A bukott FF 77 helyéből 57-et vesztett el, és ezzel a harmadik helyre szorult, míg a Munkáspárt 38 mandátumával „ezüstérmes”. Nagyon jól szerepelt és 15 helyre számíthat a westminsteri és belfasti parlamentben is helyet foglaló Sinn Féin, melynek korábbi állandó jelzője az „Ír Köztársasági Hadsereg politikai szárnya” volt. Vezetője, Gerry Adams, akinek kezéhez az északír zavargások harminc éve alatt nem kevés vér tapadt, maga is sikerrel vette az akadályt választókörzetében, Louthban.

Az Ír Köztársaság új kormányfője a Fina Gaelt 2002 júniusa óta vezetőEnda Kenny lesz. A hatvanéves politikus 1975 óta parlamenti képviselő – édesapját, Henry Kennyt váltotta fel körzetében –, és egyben a Ház legrégebben szolgáló tagja. A háromgyermekes apa szívósságáról tudni érdemes, hogy megmászta a Kilimandzsárót, és lelkes követője különböző hagyományos ír sportágaknak. Az új taoiseach tudatában van annak, milyen nehezen viseli az ír társadalom az önérzetén esett csorbát. A válság előtt az ír sziget déli részén elért gazdasági teljesítménynek csodájára járt a világ. A látványos fejlődést produkált „kelta tigris” most súlyos, 14 százalékos munkanélküliséggel küzd, és a nemrégiben jóváhagyott megszorító intézkedések csak nehezítik a növekedés újraindulását. Amit kevesen képzeltek volna el néhány évvel ezelőtt az Európai Unió mintagyerekében, új életre kelt a XIX. század második felét és a XX. század elejét jellemző kivándorlási hullám.

Kenny máris utalt arra, hogy újra fogja tárgyalni a segélycsomag visszafizetésének feltételeit. Megpróbál majd egy, a jelenlegi 5,8 százalékos kamatlábnál alacsonyabb rátát elérni. Az új miniszterelnök nyomban heves támadást intézett a rosszul kommunikáló és titkolózó Fianna Fail ellen, ígéretet téve arra, hogy „a közvélemény a jövőben nem maradhat bizonytalanságban, tudni fogja, mi történik, akár jó, akár rossz is az”. A két nagy rivális párt között elmosódik a különbség, korábban az FF inkább centrumpártnak, az FG konzervatívnak számított. Tény, hogy az FG a Fidesszel együtt az Európai Néppárt tagja, Kenny pedig, Orbán Viktor oldalán az egyik alelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.