„Nem ideálisa szlovák–magyar viszony”

A szlovák miniszterelnök-helyettes szerint hisztériamentesek, de nem ideálisak a szlovák–magyar kapcsolatok. – Az a hisztéria, amely itt négy éven keresztül létezett, már a múlté. Azt azonban, hogy ezek a kapcsolatok valamiképpen szívélyesek vagy őszinték lennének, nem lehet elmondani – jelentette ki Rudolf Chmel a közszolgálati szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában.

A beszélgetés központi témája a kettős állampolgárságról szóló törvény volt, amelyet a kormánypártoknak nem sikerült elfogadtatniuk a parlamentben. Chmel szerint a kérdést nemcsak a koalíción belül, hanem egy szlovák–magyar kétoldalú megállapodással is meg kellene oldani.

– Várjuk a magyar alkotmány szövegét is, amelynek olyan alapvető dolgot kellene kodifikálnia, hogy egy kettős állampolgárnak lesz-e választójoga is – jelentette ki Chmel, aki egyben a Híd párt alelnöke. Mindezek ellenére a politikus úgy látja, hogy a kettős állampolgárságot érintő törvény körüli helyzetet Szlovákiában néha feleslegesen felfújják. Becslése szerint a magyar állampolgárság felvételének lehetőségével Szlovákiában néhány ezer ember élne.

Szóba került a kisebbségi nyelvhasználati törvény is. Chmel szerint a jogszabálynak nem lesz lényegi hatása az érintett települések önkormányzatainak adminisztrációjára. A készülő javaslattal szemben –mely 20-ról 15 százalékra csökkentené a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt – nemcsak az ellenzéknek, de a koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) is kifogásai vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.