Kínos komaság kísért Romániában

Különös ügy borzolja a kedélyeket Romániában. Egy kétes hírű üzletember komasági viszonyba került fontos közszereplőkkel –még az államfő is magyarázkodni kényszerült.

A mondás szerint az ember nem válogathatja meg a rokonait. Ez többé-kevésbé Romániában is így van – azzal a kiegészítéssel, hogy egyrészt a román ortodoxoknál a komák családtagnak számítanak, másrészt keresztszülői felkérést nem szokás viszszautasítani.Eme íratlan szabálylyal gyakran visszaélt az a kétes hírű üzletember, akit múlt hét végén tartóztattak le gyilkossági kísérlet vádjával. Az áldozat azóta túl van az életveszélyen (egyébként unokaöccsét késelte meg), és az ügy ezzel le is kerülhetett volna a napirendről.

De korántsem ez történt. A román sajtó mintha csak egy jelre várt volna, lenyűgöző leltárt közölt az agresszorról. Sandu Anghel, alvilági nevén Bercea Mondial ugyanis számos notabilitás komája.

Elsőként 2005-ben Theodor Stolojan volt miniszterelnökkel, a liberális párt akkori elnökével került rokoni kapcsolatba. Ezután számos közszereplő, köztük a ma is hivatalban lévő államfő fivére tartotta a keresztvíz alá Anghel valamelyik gyermekét, unokaöcscsét, húgát. Kevés hiányzott, hogy miniszterelnök komája is legyen, 2008-ban az államfő elsőként a fent említett Stolojant bízta meg a kormányalakítással. Sikerült viszont rokonságba kerülnie Maria Huzával, a bukaresti fellebbviteli bíróság elnökével, aki egyúttal tagja volt a bírói tanácsnak, a román igazságszolgáltatás legfelsőbb szervének.

Többnapi hallgatás után Traian Basescu elnök is megszólalt az ügyben. Azt mondta: az igazságszolgáltatásnak tennie kell a dolgát, függetlenül a gyanúsított kilététől, különben pedig fivére, Mircea Basescu nem közszereplő, „hiszen nem politikus”.Majd az elnök feltette a kérdést: mi haszna származott Anghelnek a komaságból? Kárára semmiképpen sem volt, hogy politikusok társaságában, azok bizalmasaként mutatkozott. – Valóságos pénzügyi és ingatlanbirodalmat épített ki. Nyugodtan beszélhetünk Bercea-maffiáról – nyilatkozta Eugen Iacobescu, a vizsgálatokat vezető ügyész. Szerinte Anghel ma a dél-romániai Olt megye leggazdagabb embere.

Sandu Anghel (és fiai) ellen vizsgálatok sorozata folyt és folyik, lapinformációk szerint 2005 óta 119 bűnügyi doszszié borítójára került fel a neve. Gazdasági és erőszakos bűncselekmények elkövetésével egyaránt gyanúsítják, ennek ellenére a szabadsága most került először komolyan veszélybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.