Kadhafi ellentámadásba lendült

Ellentámadásba lendült a fővárosba beszorult Moammer Kadhafi líbiai vezető csütörtökön, egy nappal azután, hogy az elmozdítását követelő ellenzékiek több, a fővároshoz közeli települést is megszereztek.

A Tripolitól csaknem 50 kilométerre délnyugatra lévő Zavija városban – amelyről az ellenzék korábban már azt állította, hogy ellenőrzése alatt áll – összetűzésekről érkezett hír: a Kadhafihoz hű erők egy mecsetet lőttek, miután kiderült, hogy ott húzták meg magukat az ellenzék tagjai. A fővárostól 70 kilométerre nyugatra lévő Szabratha városban is erőre kaptak a Kadhafihoz hű fegyveresek.

Tripoli eközben továbbra is szellemvárosra emlékeztetett tegnap, a líbiai vezetőhöz hű csapatok több ezer fővel gyülekeztek. Kadhafi, aki a saját tábornokaiban sem bízott, évek óta építgette saját hadseregét. Hét fia hét különböző dandárt irányít, és Kadhafi emellett számíthat afrikai zsoldosaira és saját törzsének fegyvereseire is.

A központtól szinte már elszakadt, Barka (Kirenaika) néven ismert keleti országrészben az ellenzék meghirdette, hogy „felszabadítja” Tripolit, ahol a líbiai vezető milicistái járőröznek az utcákon, a városba vezető utakat pedig harckocsik őrzik. Egyelőre azonban nem világos, hogy az ellenzéknek van-e ehhez elegendő forrása, muníciója. A Tripoliból kivezető utakat különböző fegyveres csoportok ellenőrzik. Attól függően, hogy melyik táborhoz tartoznak, a hivatalos papírok ellenőrzése után azt kérik az utasoktól, hogy éltessék vagy átkozzák el Kadhafit.

Lassan visszatér a normális életmenet Bengáziba, amelyet az ellenzék már több napja ellenőrzése alatt tart. „Népi bizottságok” irányítják a város feladatait: a helyi erőmű alkalmazottai nem voltak hajlandók lekapcsolni az áramot Bengáziban a Tripoliból érkezett parancsra.

Kadhafi tegnap beszélt a néphez, ezúttal a líbiai állami televízió készített vele telefoninterjút. Oszama Bin Ladent és a „dzsihadistákat” vádolta meg azzal, hogy hallucinogénokkal kábítják el a líbiai fiatalokat, akik a lázadás magját alkotják. Arra szólította fel a szülőket, hogy hívják haza gyermekeiket az utcáról. Közölte: a lázadás nem a nép akaratának kifejeződése, hanem az al-Kaida és egy nemzetközi összeesküvés eredménye.

Az állította Kadhafi, hogy már „1977-ben átadta a hatalmat. A hatalom a nép és a népi bizottságok kezében van”, és ő „nem felelős a halálesetekért és rombolásért”. Mint mondta, ő pusztán szimbolikus vezető, aki nem hoz döntéseket, csak tanácsokat ad. II. Erzsébet angol uralkodóhoz hasonlította szerepét, és csodálkozását fejezte ki, hogy bár a királynő régebb óta van hatalmon, mint ő, II. Erzsébet ellen mégsem lázadoznak.

Tripoli egyébként közölte: a Líbiába illegálisan belépő újságírókat al-Kaida-ügynököknek tekintik, így ha a hatóságok kezére kerülnek, letartóztatják őket. Ez alól csak a CNN, a BBC és az Al-Arabíja arab hírtelevízió munkatársai számítanak kivételnek.

A Reuters jelentése szerint keleten az ellenzék azt állította, hogy ellenőrzésük alatt tartják az olajterminálokat. Líbiából –amely a világ olajexportjának két százalékát adja – leállt az olajexport. A hírre 120 dollárra emelkedett az olaj hordónkénti ára, amely két és fél éve nem volt ilyen magas.

Jemenben országszerte tüntettek tegnap Ali Abdullah Szaleh elnök lemondását követelve. Péntekre az elnök egymillió támogatóját várják a fővárosba. (Reuters)

Bengáziban a korábbi, királyi líbiai zászlóval ünnepelték a felszabadulást
Bengáziban a korábbi, királyi líbiai zászlóval ünnepelték a felszabadulást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.