Távirati stílusban

Amnesztiát hirdetett a bahreini király

Síita aktivisták kerültek szabadlábra Bahreinben, miután Hamad bin Kalifa asz-Szal király hétfőn elrendelte 23 fogoly szabadon bocsátását és az ellenük folyó bírósági eljárások felfüggesztését. A többségében síiták lakta monarchiában február közepén kezdődtek tüntetések, amelyek célja a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozása, valódi alkotmányos monarchia bevezetése és a többségi síitákat érő hátrányos megkülönböztetés felszámolása a Perzsa-öbölben fekvő, 1,2 millió lakosú szigetországban. (MTI)

 

Irán: Nyugatra tart az arab tavasz

Európára és Észak-Amerikára terjednek át az arab világon végigsöprő felkelések – jósolta szerdán egy sajtóértekezleten Mahmud Ahmadinezsad. Az iráni elnök szerint a változást követelő népakarat véget fog vetni az „arrogáns hatalmak általi elnyomásnak”. A keményvonalas iráni vezetők igyekeznek úgy beállítani az arab országokban zajló tiltakozó megmozdulásokat, mintha az 1979-es iráni iszlám forradalom lenne azok előképe. Irán bő másfél éve brutálisan leverte az Ahmadinezsad újraválasztása után a választási csalások miatt több iráni városban kirobbant utcai tiltakozó megmozdulásokat. (MTI)

27 évet kapott a szerb belügyi vezető

Huszonhét év börtönre ítélte a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék szerdán Vlastimir Djordjevics volt szerb belügyminiszter-helyettest az 1999-ben Koszovóban elkövetett bűnökért. A volt rendőrfőnököt azzal vádolták, hogy részt vett a koszovói albán civil lakosság elleni „általános félelem- és erőszakhadjáratban”, gyilkosságokban, civilek üldözésében, erőszakos kitelepítésekben. A művelet célja az etnikai arányok megváltoztatása volt, hogy szerb dominanciát hozzanak létre a térségben. (MTI)

Kuba ellenzéki megmozdulástól tart

Kubai ellenzékiek tucatjait vették őrizetbe a napokban a karibi szigetországban, hogy megfélemlítsék őket egy éhségsztrájk következtében elhunyt politikai elítélt, Orlando Zapato Tamayo halálának első évfordulója közeledtével. Zapato 85 napon át folytatott éhségsztrájkot azt követelve, hogy a hatóságok javítsanak a politikai elítéltek fogva tartásának körülményein. Tavaly február 23-án halt meg 42 évesen egy havannai kórházban. Ellenzéki csoportok arra készülnek, hogy szerdán megemlékezzenek a gyászos évfordulóról. (MTI)

Túlélők után kutatnak Új-Zélandon

300 embert továbbra is keresnek az új-zélandi földrengés után Cristchurchben. A 6,3-es erősségű hétfői katasztrófa eddig 75 ember életét követelte a szigetország második legnagyobb városában. (BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.