Líbia – kettészakadt ország

Kettészakadt Líbia: a keleti országrészt a tüntetők ellenőrzik, miközben a nyugati területeken a Moammer Kadhafihoz hű katonák, milíciák és zsoldosok próbálják megőrizni a városokat.

Ezzel együtt több hírügynökség is úgy tudja, a nyugati Misurata, Szabrata és Zavija városokat átvették a Kadhafi távozását követelők. A BBC tudósítása szerint a főváros, Tripoli kihalt, a líbiai vezetőhöz hű fegyveresek tűntek fel az utcákon. Kadhafi kedd esti beszéde után a jelek szerint nagy számban vonultak ki a kétmilliós város utcáira Kadhafi hívei, ami kedd éjszaka és szerdán nagyrészt megakadályozta a jelentősebb ellenzéki megmozdulásokat. A városban sokan azonban abban reménykednek, hogy dezertált katonák és tüntetők tömegei hamarosan megérkeznek keletről. Tripoliban kenyérért sorban állókra lőttek azonosítatlan fegyveresek, és állítólag két hadihajó áll a város felé fordulva, s további hadihajók indultak Bengázi felé. Egyesek szerint bármire is készül Kadhafi Tripoli ellen, a fővárosban élő középosztály egy része, mely az elmúlt évek gazdasági nyitásából hasznot tudott húzni, valóban a líbiai vezetőt támogatja.

Külföldiek tömegei próbálnak meg elmenekülni eközben az észak-afrikai országból. A tripoli repülőtéren teljes a káosz: az utasok egymást taposva próbálnak felszállni a gépekre.

Mindeközben megérkeztek az első nyugati újságírók Egyiptom felől: a határátkelőkről ugyanis teljesen eltűntek a líbiai őrök. Az átkelőnél egy falfi rka várja a beutazót: „Üdvözöl az új Líbia!” A határon át líbiaiak menekülnek Egyiptom felé, a keleti területeken az ünneplések ellenére rendkívül feszült a helyzet. Fegyveres civilek ellenőrzik az utcákat. A civilekből és dezertált katonákból álló csoportok felügyelik Tobrukban a rakétaelhárító bázist. Bengáziban ugyanilyen csoportok őrzik a rendőrkapitányságot, nehogy a Kadhafihoz hű erők fegyverhez jussanak. A Guardian szerint Bengáziban még mindig véresek az utcák, több százan haltak meg a városban. – Kadhafi mindig is azt gondolta, hogy a kelet-líbiaiak megbízhatatlanok – hangsúlyozta Dirk Vandewalle, az amerikai Dartmouth College Líbia-szakértője a most az ellenzék kezén lévő területről. „Líbiát mesterségesen hozták létre 1951-ben, és Kirenaika, valamint Tripolitánia tartománynak meglehetősen kevés közös vonása volt” –tette hozzá.

Folytatódnak a parancsmegtagadások is: lezuhant egy líbiai harci repülőgép Bengázi közelében tegnap, mert a pilótái a város bombázása helyett inkább katapultáltak. Ugyanakkor nem engedték leszállni a líbiai légitársaság egyik gépét Máltán. Az al-Dzsazíra hírtelevízió úgy tudja, Kadhafi lánya utazott a gépen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap az erőszak azonnali beszüntetését követelte, miközben az Arab Liga felfüggesztette Líbia tagságát. Az ellenzék mellé állt Abdel Fattah Junesz Al-Abidi belügyminiszter is, akit eddig Kadhafi egyik bizalmasaként tartottak számon. A minap lemondott igazságügyminiszter pedig azt közölte egy svéd lappal készült interjúban, hogy Kadhafi személyesen adott utasítást az 1988-ban a skóciai Lockerbie felett végrehajtott, 270 ember életét követelő repülőgép-robbantásra.

Kadhafi hű gyilkosai

A Líbiából érkező híradásokban a legtöbb forrás arról ír, hogy a rezsim oldalán egyre inkább külföldi zsoldosok harcolnak.

A szemtanúk szerint afrikai országokból érkeznek a líbiai egyenruhába öltöztetett, sárga sapkás zsoldosok. Egyetlen feladatuk van: öljenek meg minden velük szemben állót – olvasni a Facebookon is. A helyi beszámolók szerint a „forradalom vezetője” már a saját rendőrségében és katonáiban sem bízik. Életét a nőkből álló testőrségre és az Elnöki Gárdára bízta.

Ez utóbbiba – írják az orosz nyelvű interneten – sokan az egykori szovjet utódállamokból érkeztek. A légierőben pakisztáni és bangladesi repülőszemélyzetet alkalmaznak. (A volt pakisztáni katonai pilótákat szívesen látják az Öbölállamokban is.) A tüntetők ellen bevetett zsoldosok azonban afrikaiak, többnyire Csádból, Nigerből és Mauritániából érkeznek. Az elfogott zsoldosok általában nem – vagy alig – tudnak arabul, és angolul sem beszélnek. Többnyire franciául könyörögnek életükért. Az, hogy diktatúrák szívesen bízzák magukat külföldi fegyveresekre, jól ismert. Így tett egykor az iráni sah vagy Idi Amin ugandai zsarnok is. Voltak olyan pletykák is, hogy Nicolae Ceausescu román diktátor is külföldi – állítólag palesztin – harcosokat küldött a forradalom ellen. (M. G.)

Kalasnyikovval ünneplő fegyveres a lázadók kezén lévő Tobrukban. Líbia keleti részén már nem Kadhafi az úr
Kalasnyikovval ünneplő fegyveres a lázadók kezén lévő Tobrukban. Líbia keleti részén már nem Kadhafi az úr
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.