Atombomba a légycsapók ellen

– Mintha neki atombombája lett volna, a többieknek pedig csak légycsapó jutott volna – Carol Ronen aktivista ezzel a hasonlattal jellemezte az általa támogatott Rahm Emanuel polgármesteri kampányát a Chicago Tribune-ban.

Nos, a jó tizenhárommillió dollár kampánypénzből finanszírozott „nukleáris ütőerő” bejött Barack Obama volt fehér házi stábfőnökének. Az 51 éves Emanuel – a Demokrata Párt országos ismertségű politikusa és igen hatékony adománygyűjtője –nagy többséggel nyerte meg a Chicago vezető posztjáért vívott küzdelmet.

A nyers stílusa miatt „Rambónak” is hívott háromgyermekes exkongresszusi képviselő a szavazatok több mint 55 százalékát szerezte meg. Sikerének egyik kulcsa, hogy a faji választóvonalakat átlépve tudott voksokat gyűjteni: győzött a fehérek, illetve a feketék lakta körzetek többségében. Összességében neki használt az a jogi hercehurca, amellyel – arra hivatkozva, hogy a washingtoni állásával feladta chicagói lakhelyét – meg akarták akadályozni indulását. – Olcsóbb és hatásosabb bármilyen televíziós reklámnál – mondta az Illinois állam legfelsőbb bíróságáig jutó ügyről. A gyerekkorában balett-táncosnak készülő, kondícióját triatlonokkal karbantartó Emanuel személyében először lesz zsidó származású elöljárója a közel 2,7 millió lakosú illinois-i metropolisznak.

A szintén chicagói illetőségű Barack Obama azonnal gratulált a barátjának nevezett Emanuelnek, aki egy korábbi elnök, Bill Clinton mellett is szolgált tanácsadóként. Obama egyébként tartózkodott attól, hogy aktívan bekapcsolódjon a chicagói kampányba. Megtette ezt helyette Clinton.

Chicago számára egyelőre véget ért a több mint négy évtizedes Daley-korszak. A „szeles várost” 1989 óta Richard M. Daley irányította. Az ő apja, a néhai Richard J. Daley 1955–1976 között volt polgármester. Figyelemre méltó, hogy Emanuelt fehér házi stábfőnökként egy másik chicagói és a Daley-dinasztia egy másik tagja követi. William M. Daley a most leköszönő polgármester öccse, aki Clinton elnöksége idején a kereskedelmi tárcát irányította.

Emanuel elég sok problémát örökölt Daley-től, akinek 1989-es kampányában aktivistaként maga is dolgozott – írta az AP. Chicago költségvetését egymilliárd dolláros hiány fenyegeti, miközben sürgős finanszírozásra vár az oktatási rendszer és a városi tömegközlekedés, a rendőrséget pedig több száz fővel kellene azonnal megerősíteni.

Rahm Emanuel nejével ünnepel
Rahm Emanuel nejével ünnepel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.