'A gyufát külföldről dobták el'

„Ha azt akarja tudni, hogy az utolsó állomás Szaúd-Arábia lesz-e, a válaszom határozott nem. Ami most történik, Észak-Afrikára korlátozódik, és nem terjed át a Perzsa-öbölre” – mondta lapunknak a közel-keleti térséget kiválóan ismerő Karim Mezran.

A Johns Hopkins egyetem líbiai származású professzorát, a római amerikai kutatóközpont vezetőjét arról kérdeztük: meddig terjedhet az észak-afrikai dominóeffektus, és mi lesz Líbiában? „Bár ki tudja, hihetetlen események követik egymást” – tette hozzá Mezran.

„Furcsa, hogy ilyen gyorsan omlott össze Kadhafi negyven-, Mubarak harminc- és Ben Ali huszonöt éves hatalma. Senki sem tudja még, miért most történt. Az biztos, hogy a gyufát kívülről, külföldről dobták el. Ezt spontán utcai megmozdulások követték, de a szikra és a szervezés külső volt. Idővel kiderül, kik állnak a háttérben” – nyilatkozta. Az olasz Utet kiadónál tavaly megjelent A muzulmán testvérek a mai világban című könyvében Karim Mezran azt írta: az európai és amerikai arab emigráció keresi az utat ahhoz, hogy népmozgalmak élén, „demokratikusan” jusson hatalomra.

„Még nem látni, mi lesz. Egyiptomban alig kezdődött el az átmenet, Tunézia ismét az utcán, a hatalom még nem került ki Ben Ali és köre kezéből. Marokkó forrong, Líbiában is ki kell várni a végét” –fogalmazott a líbiai származású szakértő. A milánói katolikus egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora, Vittorio Emanuele Parsi szerint Líbia apró iszlám államokra szakadhat, és Szicíliával szemben újabb Szomália születik. Franco Frattini olasz külügyminiszter polgárháborútól tart.

„Líbia szétesésében nem hiszek. Jobb esetben Kadhafi vagy más kézben tudja tartani az ország nagy részét. Ha viszont Líbia felrobban, szerintem az egyetlen megoldás az Európai Unió katonai beavatkozása. Csak így lehet garantálni a térség egyben maradását és a kőolajkutak védelmét” – közölte Mezran. „A veszély nemcsak a tömeges kivándorlás és az iszlám előretörése. Ha Észak-Afrika felett nincs ellenőrzés, felborul a biztonság az egész Földközi-tengeren és partvidékén. Bűnözés, terrorizmus, teljes anarchia fenyeget Európa szomszédságában.”

Kadhafi és Mubarak 1993-ban
Kadhafi és Mubarak 1993-ban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.