Pusztítás Új-Zélandon

Éjszakába nyúlóan keresték az új-zélandi földrengés túlélőit Christchurch városában a mentőcsapatok. A kora délután bekövetkezett rengésnek legalább 65 halálos áldozata van, ám ez a szám emelkedhet. Bob Parker polgármester, aki szükségállapotot hirdetett ki, azt mondta: 150–200 ember lehet a romok alatt. Egy operatőr a Reutersnek háború sújtotta övezetben látottakhoz hasonlította a pusztítás mértékét.

A Déli-sziget második legnagyobb, 350 ezer lakosú városát megrázó, a Richter-skála szerinti 6,3 erősségű földmozgás középpontja csupán néhány kilométerre volt a városközponttól, és 4-5 kilométerrel a felszín alatt történt. Ez magyarázza, hogy sokkal több áldozatot követelt, mint a fél évvel ezelőtti, 7,1-es erősségű rengés, amelynek két halottja volt – a rengés akkor a várostól távolabb, és mélyebben történt. Ráadásul az a katasztrófa kora reggel történt, az utcák néptelenek voltak, a mostani viszont tíz perccel délután egy óra előtt, amikor sokan járnak az utcán.

Szemtanúk szerint súlyosan megrongálódott a város székesegyháza, a homlokzat teljesen leomlott, és tartani lehet tőle, hogy emberek vannak a romok alatt. Állítólag két buszra is kövek zuhantak, de nem lehet tudni, itt vannak-e áldozatok. A felvételeken látni lehetett, amint mentők kutatnak a törmelékek között egy olyan helyen, ahol néhány órával korábban még egy többemeletes irodaház állt – jelentette az MTI. Egy másik irodaház lángokban állt, helikopterekről próbálták oltani a tüzet. Az utcákon pánikba esett emberek szaladtak, súlyos sérülteket húztak ki a romok alól. A városban megszűnt az áram- és a telefonszolgáltatás. A BBC jelentése szerint víztározók szakadtak át, egész városnegyedeket elöntve. Egy gleccser is megcsúszott, jéghegyek váltak le róla.

Új-Zéland két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, így évente több mint 14 ezer földrengést regisztrálnak a szigetországban. Átlagosan 20 haladja meg az 5-ös erősséget. A keddi rengés 1931 óta a legsúlyosabb természeti katasztrófa az országban; akkor az Északi-szigeten 256 fő halt meg egy földrengésben.

Túlélők a christchurchi földrengés után
Túlélők a christchurchi földrengés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.