Fasiszta himnusszal ünnepeltek az apácák

Romániában a II. világháború előtti szélsőségesen nacionalista, antiszemita szervezet, a Vasgárda himnuszával köszöntötték 92. születésnapján a dél-moldvai karácsonykői (Piatra Neamt) kolostor apátját. Nem először hoznak összefüggésbe a szélsőjobboldallal ortodox főpapot – ellenben az első bizonyíték, hogy a Vasgárda néhányuk esetében nem csak ifjúkori tévelygés volt.

A YouTube-ra felkerült videón kéttucatnyi fekete főkötős nővér ad elő néhány szenténeket. Ezalatt Justin Parvu magába roskadva ül. Akkor kapja fel a fejét, amikor felcsendül a Szent legionárius ifjúság című himnusz. Justin atya elismerő mosollyal bólint az előtte térdelő pópa és az ajtónál éneklő apácák felé. A himnuszt legionárius induló követi: „Előre a Vasgárdával, éljen a mi kapitányunk!”

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A „kapitány” Corneliu Zelea Codreanu a 1927-ben hozta létre a mozgalmat, amelyet először Szent Mihály Arkangyal Légiójának nevezett el. A szervezet paramilitáris ágát, a Vasgárdát három évvel később alapította, követői vakon hitték, hogy kapitányuk képes lesz „az égen tündöklő naphoz fogható Romániát” teremteni.

A Vasgárda Mindent a Hazáért Párt néven 1937-ben megszerezte a szavazatok 15 százalékát a parlamenti választásokon, egy évvel II. Károly diktatúrájának bevezetése előtt. 1938 áprilisában a mozgalom vezetőit elfogták, Codreanut tízévi kényszermunkára ítélték. Még az év novemberében, máig tisztázatlan körülmények között kivégezték. Ettől kezdve a „kapitányt” mártírként ünnepelték, valóságos kultusz alakult ki körülötte.

A román hatóságok hol tiltották, hol támogatták a legionáriusokat: Codreanu Vasgárdája volt az egyetlen engedélyezett politikai szervezet Romániában az 1940-es bécsi döntés után. Csak 1941-ben tiltották be a legionárius lázadás után, amelyben szerepelt Teoctist pátriárka is. Az ortodox egyház 2007-ben elhunyt korábbi fejét azzal gyanúsították, hogy részt vett egy bukaresti zsinagóga szétverésében. Ez nem bizonyított, igaz, a főpap a rendszerváltás után sikerrel harcolt azért, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra az ortodox egyházat érintő titkosszolgálati dossziék.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

A Román Ortodox Egyházhoz tartozik a román népesség 87 százaléka. Felmérések szerint ma is az ország leghitelesebb intézménye. (A fenti videó tanúsága szerint Justin Parvu apátot a 90. születésnapján is a Vasgárda himnuszával köszöntötték.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.