Róma a líbiai kapunyitástól tart

A Líbia római nagykövetsége előtt tüntetők az eddig hallgató Olaszország fellépését sürgették, miközben a milánói tőzsdén zuhantak a líbiai részvényekkel bíró olasz cégek. „Nem beszéltem Kadhafival, nem akarok zavarni” – hallgat a Líbiában kirobbant tüntetések óta Moammer Kadhafi kebelbarátja és egyetlen nyugati szövetségese, Silvio Berlusconi.

A Líbia római nagykövetsége előtt tüntetők az eddig hallgató Olaszország fellépését sürgették, miközben a milánói tőzsdén zuhantak a líbiai részvényekkel bíró olasz cégek. „Nem beszéltem Kadhafival, nem akarok zavarni” – hallgat a Líbiában kirobbant tüntetések óta Moammer Kadhafi kebelbarátja és egyetlen nyugati szövetségese, Silvio Berlusconi. Az olasz miniszterelnök helyett hétfőn is a külügyminiszter Franco Frattini sürgetett nemzeti megbékélést Líbiában, hangsúlyozva, hogy „nagyon veszélyes lehet, ha Líbia keleti része, Kirenaika térsége leszakad és közelünkben iszlám emirátus jön létre”. Ezalatt videók árasztották el az olasz honlapokat Berlusconi Kadhafinak adott kézcsókjával, a tavaly nyáron még Rómában sátorozó Kadhafival. Előkerült Kadhafi és Barack Obama amerikai elnök kézfogásának fotója is a 2009-es l’aquilai G8-csúcson, háttérben a kézszorítást megszervező Berlusconival. Líbia mindig is kiváltságos partnere volt Rómának: 1986-ban, az amerikai katonák által látogatott berlini diszkóban történt merénylet után, Ronald Reagan olasz támaszpontról akarta bombázni Tripolit, az akkori kormányfő Bettino Craxi nemet mondott és figyelmeztette a líbiai vezetőt. „Kadhafi 40 éve a Földközi-medence tartóoszlopa: összeomlása elképzelhetetlen következménnyel járna Olaszország számára” – írta a La Repubblica napilap. A pánikot az okozza, hogy a Kadhafi vezette ország tartóztatta fel eddig az Afrika közepéből érkező emberáradatot, mely most útra kelhetne. Líbia Itália egyik gázszállítója, és a Berlusconi–Kadhafi

közötti 2008-as baráti egyezmény ötmilliárd eurós befektetést indított el Líbiában a kőolajholding Eni, a hadipari Finmeccanica és Ansaldo által. Líbiában eddig az olaszok építették az Észak-Afrikát átszelő autósztrádát, kórházakat. Hétfőn a milánói tőzsde reagált elsőként: az Eni és a Ansaldo részvényei is zuhantak, hasonlóképpen vesztett a második legnagyobb olasz bank, az Unicredito is, melynek tavaly nyár óta Líbia a legnagyobb részvényese 7,21 százalékkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.