CIA-ügynököt fogtak Pakisztánban

Megerősítették tegnap Lahoreban a Kot Lakhpat börtön védelmét, ahol az amerikai konzulátus munkatársát őrzik. Raymond Davis a pakisztáni nagyvárosban január végén egy piros közlekedési lámpánál lelőtt két motorkerékpárost. Miközben az Egyesült Államok a férfi elengedését szeretné elérni diplomáciai mentességre hivatkozva, több városban, így Lahore-ban is, tüntetők az amerikai nyilvános felakasztását követelik immár napok óta. Amerika-ellenes érzelmeket fűtik a robotrepülőgépek akciói is, a bombázások tegnap is egy tucatnyi életet követeltek.

A Davis-ügy az utóbbi idők legsúlyosabb feszültségforrása az iszlám terrorizmus és az afganisztáni tálibok elleni háborúban szövetséges Washington és Iszlámábád kapcsolatában. A pakisztáni hírszerzés (ISI) egyik magas rangú képviselője tegnap azt közölte, hogy „minden kétséget kizáróan a CIA-nak is dolgozott” Raymond Davis. Nem volt hivatalos ügynök, mert „azokról kapunk tájékoztatást, s velük napi kapcsolatban állunk” – mondta az illetékes, aki szerint Davis mostani küldetése kapcsán ideiglenes szerződésben állhat a CIA-val. Kocsijában engedély nélküli revolvert, rádióadót, fényképezőgépé ben pedig Lahore környékbeli épületekről fotókat találtak.

A 36 éves Davis, aki hivatalosan az amerikai követségen adminisztratív és technikai tanácsadóként dolgozik, korábban a különleges erőknél volt évekig katona. Davis arra hivatkozik, hogy önvédelemből lőtt a két motorosra, akik nyilvánvalóan ki akarták rabolni. A The Guardian tudósítója szerint a lahore-i ügyészség viszont „az erő túlzott alkalmazásával” vádolja, mert – állítólag miután először az autóból rájuk lőtt, utána még ki is szállt a kocsiból és egyiküket menekülése közben kétszer is hátba lőtte. Összesen tízszer lőtt. Davis közben telefonon kért segítséget, mire egy gépkocsi érkezett nagy sebességgel, elütve egy járókelőt. A rendőrség szerint nem a lahore-i konzulátustól, hanem attól a háztól jöttek, ahol Davis is lakik. Feltételezhetően ők is CIA-ügynökök voltak, akiket az amerikaiak nem voltak hajlandók átadni kihallgatásra. Állítólag azóta már elhagyták Pakisztánt.

Ellentmondóak az értesülések a két lelőtt, 21 és 19 éves fiatalemberről. Egyes források szerint valóban tolvajok voltak, ám a pakisztáni sajtó szerint lehet, hogy a hírszerzésnek dolgoztak. Nincs kizárva, hogy a CIA és a pakisztáni hírszerzés között növekvő feszültség áll a háttérben: decemberben távoznia kellett a CIA iszlámábádi főnökének.

Obama elnök a Davis-ügy elsimítására John Kerry szenátort küldte Iszlámábádba, ám az üres kézzel tért vissza. A lahore-i bíróság márciusi 14-re halasztotta Davis tárgyalását.

Davis kivégzését követelő tüntető
Davis kivégzését követelő tüntető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.