Távirati stílusban

Pekingben tüntetést akadályoztak meg

Kisebb tömeg gyűlt öszsze Peking belvárosában, a Vangfucsing bevásárlóutcában vasárnap délután, de a tüntetésre készülők mintegy száz főre duzzadt csoportját a rendőrség feloszlatta. Az emberek délután kezdtek gyülekezni a forgalmas utca McDonald’s étterménél, ahol kíváncsiskodók csatlakoztak hozzájuk – számolt be a kínai hírügynökség, amely szerint külföldi újságírók is voltak az utcában. Az embereknél nem volt transzparens és jelszavakat sem skandáltak. A rendőrök fél órán belül szabaddá tették az utat és a gyülekezők nagyobb része elhagyta a helyszínt. (MTI)

A leköszönő államfő nyert Ugandában

Ugandában a 25 éve hatalmon lévő Yoweri Museveni államfő (képünkön) nyerte meg nagy fölénnyel a pénteken megtartott elnökválasztást a választási bizottság által vasárnap délután ismertetett végleges, de nem hivatalos adatok szerint. Museveni legkomolyabb ellenlábasa, egykori személyi orvosa, Kizza Besigye szerint a hatalom elcsalta a választást, és a népakarat nem tud megnyilvánulni egy ilyen „korrupt és elnyomó” rendszerben. Egyes megfigyelők szerint a választások nem voltak teljesen igazságosak és rendezettek. Museveni a szavazatok 68,38 százalékát szerezte meg, Besigye pedig 26 százalékot, pedig szorosabb küzdelemre lehetett számítani. A szavazásra jogosultak 55 százaléka –vagyis 7,7 millió ember – adta le voksát. (MTI)

Megalakult az új koszovói kormány

Hashim Thaci ügyvezető koszovói miniszterelnök koalíciós megállapodást írt alá kisebb pártokkal a hét végén, hogy a parlamenti választások után két hónappal megalakítsák a kis balkáni ország új kormányát. A tavaly decemberi előrehozott parlamenti választásokat Thaci pártja, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) nyerte meg, de nem szerzett abszolút többséget. Thaci a koszovói parlament ötödik legerősebb pártjával, a Behgjet Pacolli üzletember vezette Szövetség az Új Koszovóért (AKR) párttal és a nemzeti kisebbségek pártjaival szombaton írta alá a megállapodást. Az új kormánynak így szűk többsége lesz a 120 fős koszovói parlamentben, amelyben 20 mandátumot a nemzeti kisebbségek képviselőinek tartanak fenn. A koalíciós pártok megállapodása értelmében a Koszovóban született, Svájcban milliárdos építkezési vállalkozóvá lett Pacolli lesz az ország új államfője. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.