Szociáldemokrata győzelem a hamburgi tartományi választáson

A várakozásnak megfelelően a szociáldemokraták (SPD) győzelmét hozta vasárnap a Hamburgban rendezett tartományi választás. Az ARD televízióban röviddel az urnazárás után közzétett exit poll felmérés szerint a 2001 óta ellenzékben lévő párt a szavazatok 49,5 százalékát szerezte meg.

A városállamot 2008 óta kormányzó CDU–GAL-koalíció pártjai közül a kereszténydemokraták (CDU) erősen visszaestek, és mindössze 20,5 százalékot értek el. Partnerük, a környezetvédő GAL (Zöldek–Alternatív Lista) viszont javított legutóbbi szerepléséhez képest: a voksok 11,5 százalékára van kilátása. Úgy tűnik, hogy a liberális FDP és a Baloldal is bejut a helyi parlamentbe. Amennyiben az SPD nem szerez abszolút többséget, úgy a legvalószínűbb egy SPD–GAL-koalíció megalakulása a Hanza-városban.

Hamburg történelmi kísérlet helyszíne volt 2008-ban: a tartományi választások eredményeként először alakult kereszténydemokrata–környezetvédő (CDU–Zöldek) koalíció, miután az uniópárt korábbi partnere, a liberális FDP elbukott az ötszázalékos szavazatküszöbön. A kísérlet azonban csúfosan megbukott, amiért a hamburgiak elsősorban az uniópártot okolják. Miniszterei rendre lemondani kényszerültek, a CDU által dédelgetett oktatási reform pedig tavaly ilyenkor elbukott a helyi népszavazáson.

Hét tartományi választást tartanak idén Németországban – Hamburg volt az első megmérettetés. Elemzők szerint az SDP népszerűsége – a győzelemnek köszönhetően – átmenetileg emelkedni fog, de nem valószínű, hogy veszélyeztetni tudja a CDU-t.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.