Leállhat Amerika

Az egyre jobban elmélyülő büdzséválság közben egy március eleji határidő veszélyezteti Washington teljes körű működését. A lefaragások államok szerte meghatározzák az amerikai közéletet, Wisconsinban tízezrek mentek az utcára –a helyi kormánnyal szemben és mellett.

Már eddig is Bill Clinton volt amerikai elnök és a republikánus képviselőházi többség kényszerű együttéléséhezhasonlították a helyzetet, amellyel Barack Obama is szembesül az év eleje óta, de a párhuzamok csak gyarapodnak. Csakúgy, mint 1995–96 fordulóján, idén március első hetében is leállhatnak az amerikai szövetségi kormány egyes – nem alapvető szolgáltatásnak számító – részlegei; az alkalmazottakat ilyenkor kényszerszabadságra küldik. Ezt az eshetőséget valószínűsítette, hogy a hét végén tovább mélyültek az ellentétek az ijesztő állapotban lévő államháztartás kapcsán: az idei deficitet a GDP tíz százaléka feletti; 1600 milliárd dollár körülire teszik.

A képviselőházat irányító republikánusok – akik tavaly fiskális szigort hirdetve kampányoltak – szombaton 61 milliárd dolláros, súlyos lefaragásokról döntöttek. Ezzel Obama számos programját felszámolnák: kurtítanák az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat, a környezetvédelmi kiadásokat, demegvonnák többek közt a PBS közszolgálati rádió finanszírozását is. A Fehér Ház és a szenátust uraló Demokrata Párt nyomban ellenezte mindezt, amellyel viszont patthelyzet alakul ki.

Az amerikai közéletet az egyes államok szintjén is fokozottan uralja a csődközeli helyzetek kezelése. Egyes államok 30–50 százalékos mínuszban vannak. A tavaly novemberi választásokon győztes republikánusok, a „teadélután” mozgalom támogatásával, most hozzáfogtak radikális kiadáscsökkentő programjuk végrehajtásához. Ez a napokban tízezres utcai tiltakozásokat váltott ki a középnyugati Wisconsinban; igaz, jobboldali szimpátiamegmozdulásokat is tartottak. A Ronald Reagant példaképének tekintő fiatal republikánus kormányzó, Scott Walker terve a közalkalmazotti járadékok lefaragása mellett a szakszervezeti jogokat is érinti. Mindkét oldal képviselőket akar visszahívni, egyes politikusok ugyanis az államon kívülre menekültek a megszorításokról való szavazás elől. Az ország szakszervezeti főembere, Richard Trumka, a 12 milliós AFL-CIO feje a helyszínen azt mondta a tömeg előtt: „Walker kormányzó, ön túl sokat kér! Nem adjuk oda, és nem veheti el tőlünk!” – Várhatóan valaki nagyot veszít majd ebben a csatában, de hónapokig is eltarthat, amíg kiderül, hogy kicsoda – írja kommentárjában a vasárnapi The Washington Post.

Szakszervezeti tüntetők a wisconsini képviselőházban. Népszerűtlenek a lefaragások
Szakszervezeti tüntetők a wisconsini képviselőházban. Népszerűtlenek a lefaragások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.