Belenéznek a szakszervezeti vezetők zsebébe Romániában

Az illetékes román hatóság górcső alá vette a fontosabb szakszervezeti vezetők vagyonát. A vizsgálat a vámosoknál két hete zajló letartóztatások folytatásának tekinthető, és így kapcsolatba hozható Románia schengeni csatlakozásával.

A tizenöt legbefolyásosabb szakszervezeti vezető ügyében vizsgálódik az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség. A legtöbbjükről feltételezik, hogy bevallott jövedelmükhöz képest túlságosan nagy vagyonnal rendelkeznek, de néhányan formai okok miatt kerültek az intézmény látóterébe.

A sajtóban az elmúlt napokban megszellőztetett információk szerint a leggazdagabb érdekvédelmi vezető Marius Petcu, a CNSRL-Fratia elnöke. Vagyonának gyarapodása tíz éve kezdődött, amikor a szakszervezeti szövetség élére megválasztották. Havi jövedelme eléri a tízezer eurót (2,5 millió forint), harmincszorosa a romániai nettó átlagbérnek. Elnöki fizetését különböző igazgatótanácsok tagjaként kapott tiszteletdíjak egészítik ki, és több millió euró értékű földterület tulajdonosa a fővárosban és környékén. Petcu nem cáfolta a vagyonával kapcsolatos információkat, ehelyett azt bizonygatta, hogy a közvéleménynek nincs oka érdeklődni iránta, hiszen nem közalkalmazott. Ahogy más szakszervezeti vezetők is, Petcu is lejáratási kísérletről, megfélemlítésről, a kormányellenes megmozdulások leállításának szándékáról beszélt. Bár nem kizárt, hogy a vizsgálódásnak ilyen oka is lehet, a kormánynak eddig nem kellett túlzottan tartania a szakszervezetektől. Az elmúlt időszakban rendezett tüntetésekre a közel másfél milliós közalkalmazotti szféra elenyésző részét sikerült mozgósítaniuk.

Sajtókommentárok szerint a vizsgálat sokkal inkább a schengeni csatlakozással, illetve a vámosoknál két hete kezdődött letartóztatásokkal áll kapcsolatban. A korrupcióellenes ügyészség több mint száz vámost és határrendőrt vett őrizetbe azzal a váddal, hogy csúszópénz fejében szemet hunytak a cigarettacsempészet felett. Elsőként Traian Basescu államfő hozta kapcsolatba a szakszervezeti vezetőket a vámbotránnyal. Az elnök a minap abbéli gyanújának adott hangot, hogy a korrupt hálózat fejét nem a politikusok, hanem a szakszervezetek között kell keresni. Másnap jelentkezett egy vámfelügyelő, aki azt állította, több évvel ezelőtt húszezer euróért vásárolta meg állását a vámosszakszervezet vezetőjétől, Vasile Maricától. Később egy másik vámos azt állította: éveken keresztül havi 2500 eurót „tejelt” Maricának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.