Nem akart Magyarország alcsúcsot Gödöllőn

Nem érhette meglepetésként a magyar diplomáciát a brüsszeli döntés, hogy a lengyel EU-elnökség idejére halasztják a keleti partnerségi csúcstalálkozót, hiszen a magyar szervezőknek alig féltucatnyi ország jelezte a 33-ból, hogy a legmagasabb szinten képviselteti magát a gödöllői tanácskozáson.

Herman Von Rompuy, az Euró pai Tanács elnöke, a csúcstalálkozó fő szervezője, valamint a házigazda Orbán Viktor és a társházigazda Donald Tusk lengyel kormányfő mellett csak Václav Klaus lengyel, Traian Basescu román,Dalia Grybaus kaite litván (és esetleg Danilo Türk szlovén) köztársasági elnök biztos részvételére lehetett számítani.

Feltételes volt Alijev azerbajdzsán, Szaakasvili grúz és Janukovics ukrán elnök, valamint Angela Merkel német kancellár, Silvio Berlusconi olasz, José Luis Zapatero spanyol, Fredrik Reinfeldt svéd és Andrus Ansip észt miniszterelnök részvétele. Biztosan jelezte távolmaradási szándékát Nicolas Sarkozy francia elnök – a G8 deauvillei csúcstalálkozója miatt – és David Cameron brit kormányfő, aki ez idő alatt Barack Obamát fogadja Londonban.

Számos ország (köztük Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország és Írország ) jelezte, hogy belpolitikai okok, az időponthoz közel eső parlamenti választások teszik bizonytalanná a részvételt. Mások (így Ausztria, Portugália) még túl távolinak tartották az időpontot, hogy gondolkozzanak a magas szintű részvételen. Félő volt, hogy a fenti okok miatt a sajtó „alcsúcsnak” minősíti az eseményt, ezért is jobbnak látszott a gödöllői találkozót a jövő fél évre halasztani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.